Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt kontor hjälper ungdomar

Invigningsbandet klipptes – och knöts ihop. Det nya Ungdomskontoret är nämligen en knutpunkt, där arbetsförmedlingen och kommunen samarbetar för att hjälpa unga människor att komma i arbete eller studier.– Vi vill göra skillnad och skapa möjligheter för ungdomar att ta nästa steg, säger Getoar Abrashi, sektionschef för ungdomsenheten på arbetsförmedlingen i Norrköping.

Knyter samman. Med Ungdomskontoret knyts Arbetsförmedlingens och kommunens verksamheter närmare varandra, för att ge ungdomar bättre stöd. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och Arbetsförmedlingens regionchef Eva-Lisa Höglund gör en symbolisk invigningsknut.

Knyter samman. Med Ungdomskontoret knyts Arbetsförmedlingens och kommunens verksamheter närmare varandra, för att ge ungdomar bättre stöd. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist och Arbetsförmedlingens regionchef Eva-Lisa Höglund gör en symbolisk invigningsknut.

Foto: Sara Segraeus

NORRKÖPING2016-05-01 11:00

Arbetslösheten bland unga i Norrköpings låg vid senaste månadssiftet på 18, 5 procent, vilket är flera procentenheter högre än riksgenomsnittet 12,3 procent. Nu är målet att pressa ner Norrköpings ungdomsarbetslöshet med ökad samverkan.

– Tanken är att vi ska få ner arbetslösheten till rikssnittet på ett par år, säger Pernilla Thott Ljung, förvaltningschef på arbetsmarknadskontoret på Norrköpings kommun.

"Bättre hjälp"

Ungdomskontoret som har varit öppet i tre veckor och vänder sig till ungdomar mellan 16 och 25 år. En av dem som redan har fått hjälp är Marina Kosireva, 25. Hon är timvikarie på Hageby hemtjänst och ska läsa vidare till undersköterska.

– Jag fick träffa en handläggare och fick hjälp att fylla i en ansökan till vård- och omsorg, berättar hon.

– Det här kontoret är väldigt bra och nytänkande för ungdomar, så att de få sitt ställe att komma till. Det kände jag själv när jag var här på ett möte i tisdags. På vanliga Arbetsförmedlingen är det stort, stressigt och man får inte alls lika bra hjälp.

Allt på ett ställe

Tidigare har ungdomar fått gå till studie- och yrkesvägledare på kommunen, socialförvaltningen för ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen för att söka jobb. Men på Ungdomskontoret samlas allt under ett tak.

– Vi jobbar med multikompetenta team. Tanken är att ungdomarna ska få en helhet från början och inte behöva lägga ett pussel över sin livssituation. Det är den stora skillnaden mot tidigare, säger Pernilla Thott Ljung.

– Man behöver inte heller vara inskriven på arbetsförmedlingen eller ha ekonomiskt bistånd för att få hjälp här. Om du ska läsa på högskolan och behöver komma i kontakt med en studievägledare så kan du bara komma hit, fortsätter hon.

Pilotverksamhet

Medarbetarna på kommunen och Arbetsförmedlingen har samarbetat tidigare, men har efterfrågat ökad samverkan och påpekat fördelar med att vara i samma lokaler.

– Fördelen med att sitta nära är att det går enklare och snabbare att hjälpa ungdomarna. Ofta har de kontakt med både oss och ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen – och då kan de lättare få svar på sina frågor direkt, säger Anna Svensson, enhetschef för ekonomiskt bistånd.

Både Inger Schroeder, arbetsförmedlingschef i Norrköping och kommunalråd Lars Stjernkvist tror att denna Norrköpingsmodell kan komma att sprida sig.

– Ja, det tror jag, om den får den effekt som vi tänker oss, säger Inger Schroeder.

– Vi vet att vi når resultat om arbetsförmedling och kommun jobbar tillsammans. Ett liknande samarbete vore bra även för äldre. Jag är övertygad om att det här kommer att smitta av sig, säger Lars Stjernkvist.

Flera gånger under invigningen påpekas att samarbetet inte är något projekt, utan en permanent lösning. Till hösten ska verksamheten utvärderas i dialog med de unga för att eventuellt förbättra sådant som öppettider och verksamhetens utformning för att attrahera ungdomarna.

Ungdomskontor

För: Ungdomar 16-25 år

Finns: Kungsgatan 14

Arbetsförmedlingen har flyttat över sin ungdomssektion med 25 anställda. Kommunen har 9 handläggare i ekonomiskt bistånd och fyra studie- och yrkesvägledare som delar två tjänster.

Bakgrund: Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör Angeles Bermudez Svankvist var pådrivande och skrev på första avtalet med Norrköpings kommun om ett fördjupat samarbete för omkring fem år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om