Och vad går projektet ut på?
– Grunden är att vi vill stötta människor, ofta ungdomar med missbruksproblem, som kommer tillbaka till Norrköping från tvångsvård, där de i princip varit inlåsta.
– Tvångsvård kostar enormt mycket pengar och för att minska risken för återfall och ännu mer kostsam tvångsvård, så har vi startat ett projekt ihop med Kris, där de går in med ett kontaktmannaskap, direkt när den tvångsvårdade kommer tillbaka till Norrköping.
Extrem stöttningOch vad innebär detta kontaktmannaskap?
– I det här fallet handlar det om extremt intensivt kontaktmannaskap. Vi pratar om 24 timmars stöttning per dygn, sju dagar i veckan och under en tremånadersperiod, säger Roger Källs.
Om stöttning lyckas och det inte blir något återfall, så kommer alltså Norrköpings kommun att spara mycket vårdpengar?
– Ja, väldigt mycket pengar, säger Roger Källs, och samtidigt väldigt mycket mänsklig vinst, om Kris lyckas få de här personerna, som är med i kontaktmannaskapet, att komma på rätt köl i livet igen.
Hur ser möjligheterna ut?
– Vi tror väldigt mycket på det här Krisprojektet, för de anställda på Kris arbetar dels väldigt professionellt med den här typen av kontaktskap, dels har de själva erfarenheter från kriminalitet och droger, vilket gör att de har stor förståelse för de här ungdomarnas livssituation.
– Och inte nog med att de har en bakgrund med egna erfarenheter, så har de också utbildat sig, så jag anser att deras personal är väldigt kompetent och professionell. Annars skulle vi aldrig köpa tjänster av dem.
Läs mer i lördagstidningen.