Det var på torsdagen som en död delfin hittades på Öland. Det ilandflutna kadavret hittades vid Bodudden på norra Öland.
Om det är Vilse, delfinen som i våras förirrade sig in i Östersjön och som rört sig vid den östgötska kusten, utanför Kolmården, Lindö och Valdemarsvik, som mött sitt öde där är oklart.
– Jag tror nog att jag kan säga säkert att det är samma art, ett öresvin, vilket är samma sak som flasknosdelfin. Och det är ju det som Vilse är - eller möjligen var, säger Mats Amundin, forskningschef vid Kolmårdens djurpark.
– Den här har varit död ett tag, så all hud är borta, och därmed alla färgteckningar och även de eventuella huddefekter som Vilse led utav.
– Han hade olika hudsjukdomar. Om det är svamp eller annat kan vi inte riktigt avgöra. Han såg rätt bedrövligt ut, säger Mats Amundin.
Vilses hud var skrovlig, med små kratrar, hudförändringar som inte är ovanliga hos öresvin i Nordsjön.
Delfinen som hittades på Öland har troligen varit död i flera veckor.
– Jag har tagit kontakt med Riksmuseet i Stockholm. De försöker organisera så den blir omhändertagen och transporterad till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för obduktion och även för att konstatera om det är ett öresvin, säger Mats Amundin.
Riksmuseet är ansvarigt för att ta hand om sådana här fynd, och samarbetar med SVA som tar prover på eventuella miljögifter. Genom att snitta en tand kan man också bestämma åldern på delfinen.
Vad är ditt intresse i den här delfinen?
– Jag är en delfinfreak. Jag vill gärna kolla Vilses öde. Det är intressant. Det är inte så ofta som vi har en delfin som jag kan se från min egen brygga, säger Mats Amundin.
Det som talar emot att det är Vilse som ligger död på Öland är sena observationer av en delfin nu i augusti i S:t Anna och Arkösund, observationer som NT skrev om under fredagen.
– Yes, jag har precis läst det. Det gör ju att man får tillbaka hoppet och tror att det nog är Vilse. Vi vill gärna ha nya, närgångna bilder så man kan se på hudförändringarna. I så fall kan vi nog avgöra om den levande delfinen är vår Vilse, säger Mats Amundin.
Han tipsar också om att man kan rapportera delfinobservationer på internetsajten valar.se.
Delfin är nämligen en tandval, för den som inte visste det.
Hoppet finns alltså, att Vilse lever?
– Ja. Jag blev lite ledsen i går, men nu är jag lite hoppfull igen, säger Mats Amundin.