Nytt café i museum

Det blir Espresso House, som tar över Café Strykjärnets lokal i Arbetets museum. Därmed öppnar man sitt femte café i Norrköping.

Femte caféet. Espresso House tar nu över caféet i Arbetets museum och det blir deras femte caféetablering i Norrköping.

Femte caféet. Espresso House tar nu över caféet i Arbetets museum och det blir deras femte caféetablering i Norrköping.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-03-30 19:30

– Vi siktar på premiär i början av juni och förhoppningsvis då även med en uteservering, som vi nu ansöker om tillstånd för hos kommunen, berättar Elin Stopner från Espresso House.

Varför ännu ett café i Norrköping?

– Det finns flera skäl, men inte minst för att vi tror på Norrköping och en positiv utveckling av staden. Att vi nu kommer in i Arbetets museum såg vi som en unik chans, med tanke på läget. Museet drar många besökare, studenter rör sig i området och det byggs mer boende.

– Och så får vi flytta in i ett hus som fyller 100 år i år och har en spännande historia och är ett riktigt kulturminne. Dessutom finns det givetvis samordningsvinster att göra med flera caféer i samma stad.

Hur många kommer ni att nyanställa?

– Totalt kan det bli uppåt 15 personer, på heltid, deltid, timanställningar och helganställningar.

Hur stora är ni i Sverige idag?

– Vi närmar oss 240 caféer över hela landet och senaste tillskotten kom i Visby, Uppsala och Arvika, säger Elin Stopner som själv är från Norrköping och har studerat på Kunskapsgymnasiet. Så jag känner till de här kvarteren mycket väl.

I torsdags stängde Judy Wingren Café Strykjärnet får gott, efter att ha ägt det i åtta år.

– Jag vet ännu inte vad jag ska göra i framtiden, men jag börjar i alla fall med att ta semester, något jag inte haft under de här åtta åren, fastslog Judy Wingren.

– Men jag kommer säkert att sakna mitt café och inte minst de stamgäster, som kommit hit regelbundet under många år.

En av dem är Bo Westman, som var en av de sista gästerna, innan Judy slog igen caféet:

– Jag kommer att sakna det här caféet väldigt mycket, sa han. Personalen har varit otroligt trevlig och det har alltid varit så lugn och fin atmosfär här. Dessutom en fin blandning av gäster i alla åldrar och allt från barnfamiljer till singlar och den här blandningen av gäster ser man inte på alla caféer.

På plats före stängningen, fanns också Niklas Cserhalmi, museidirektör på Arbetets museum:

– Vi vill tacka Judy Wingren och hennes personal som drivit Café Strykjärnet under åtta år hos oss och önska dem all lycka inför framtiden, säger han.

Arbetets museum har nu tecknat ett nytt hyresavtal på tre år med Espresso House.

– Som hyresvärd har vi särskilt beaktat att den nya restauratören ska ha kollektivavtal och en god ekonomi som säkerställer ett långsiktigt åtagande. Espresso House har uppfyllt alla våra krav och vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Niklas Cserhalmi.

Under april och maj månad, när ombyggnation sker, öppnar Restaurang Laxholmen på våning 6 ett tillfälligt caféutbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om