Grönytor och lekplatser kan åter skötas av kommunen

Vägföreningarna ska få möjlighet att byta bort en del av bidraget mot att kommunen sköter områdets grönytor och lekplatser. Det är dock oklarheter kring ansvarsfrågan. "Det är en halv seger för oss", säger Sture Valund, ordförande i Åby/Jursla vägförening.

"Det är en halv seger för oss. Det som återstår är ansvarsfrågan", säger Sture Valund, ordförande i Åby/Jursla vägförening. Sophia Jarl (M), kommunalråd, är ännu inte beredd att ge med sig på ansvarsfrågan gällande lekplatserna.

"Det är en halv seger för oss. Det som återstår är ansvarsfrågan", säger Sture Valund, ordförande i Åby/Jursla vägförening. Sophia Jarl (M), kommunalråd, är ännu inte beredd att ge med sig på ansvarsfrågan gällande lekplatserna.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-03-17 13:00

I december 2021 fattade tekniska nämnden beslut om en ny bidragsmodell till vägföreningarna. Samtidigt tog de beslut om att upphöra med skötsel av grönytor och lekplatser inom vägföreningars område, något som fått hård kritik från vägföreningshåll. Beslutet överklagades och vann inte laga kraft förrän i februari i år.

– Det vi gör nu är att försöka ordna så det kommer tillbaka till ursprungsläget, säger Sophia Jarl (M), kommunalråd.

I det tidigare beslutet fanns ett årligt bidrag för grönytor, även kallat utvecklingsbidrag. Nu har samhällsplaneringsnämnden beslutat om en möjlighet för vägföreningarna på de större orterna att växla det mot kommunal skötsel.

– Vi anser att det är ett steg i rätt riktning, att kommunen har hörsammat oss i den frågan, säger Sture Valund, en av de drivande när det gäller ett kommunalt övertagande av vägföreningarna på utvecklingsorterna.

I torsdags hölls ett möte med kommunen och berörda vägföreningar och Sture Valund uppfattade det som att alla kommer att nappa på erbjudandet.

– Alla var positiva till beslutet. 

Det här innebär också att soptunnorna, som den senaste tiden svämmats över av hundbajspåsar efter att kommunen slutade tömma dem vid årsskiftet, kommer att få en lösning. I "grönskötselpaketet" ingår också drift av lekplatserna på samma sätt som idag.

– Kommunen kommer utöva tillsyn varje vecka, man kollar att lekplatsen är säker så till vida att inga spikar sticker ut eller liknande, som man kan skada sig på. Varje år görs en säkerhetsbesiktning, vilket det är lagkrav på. Man kommer också åtgärda sånt som går under drift och underhåll, det kan vara att förebygga åldrande genom målning och oljning, säger Ylva Persson, projektledare för utredningen om övertagandet av vägföreningarna.

Däremot kommer kommunen inte att ersätta något som döms ut på lekplatsen, det är en investering som faller på vägföreningen, menar de. Den stora stötestenen om ansvaret skulle egentligen endast ställas på sin spets vid en eventuell olycka:

– Det är då det avgörs. Jag hoppas med hela mitt hjärta att inget sådant ska hända. Sköter kommunen det och driftar det på det sätt som är föreskrivet så ska inte olyckan bero på att det är något fel på lekplatsen. Olyckor kan hända ändå, säger Sture Valund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!