Som vi tidigare rapporterat kom Försvarsmakten i höstas med yttranden avseende två av de tre områden där Holmen planerar att bygga vindkraftverk.
I området Skybygget norr om Åby fick man blankt nej och i området Högsjön norr om Finspång godkände man bara 17 av de 30 verk som företaget hade hoppats på.
Den 23 april yttrade Försvarmakten sig även om Klintaberget, det tredje området som ligger öster om Rejmyre. Precis som i Skybygget godkänner Försvarsmakten endast 17 av de 30 verk som företaget planerat ansöka om att få bygga där.
Per-Olov Strandberg är ordförande för föreningen Rättvisa Vindar Norra Östergötland. Han ser positivt på Försvarsmaktens utlåtande.
– Det här är mycket goda nyheter för alla boende i området som oroat sig för att få industriell vindkraft som närmaste granne. Men även efter revideringen är det fortfarande många som kommer att drabbas, säger han i ett meddelande på RVNO:s hemsida.
– Vi i RVNO jobbar vidare för att minimera den negativa påverkan på människor och natur.
Hannes Teder som är ansvarig för Holmens projekt vill inte kommentera exakt hur företagets planer påverkas av yttrandet men berättar att man kommer gå vidare med en reviderad ansökan.
– Våra planer är att vi kommer lämna in en ansökan som ser annorlunda ut jämfört med hur den såg ut i samrådsunderlaget. Det blir färre verk och vi kommer göra anpassningar utifrån flera olika intressen, säger han.
Tidigare var tanken att tillståndsansökan skulle lämnas in till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen under första delen av 2021 men företagets nya plan är att det blir till hösten.
– Det beror på att flera av de inventeringar som behöver göras är säsongsbundna, säger Hannes Teder.
– Tidigare inventeringar har gett indikation på att vi behöver göra vissa uppföljningsinventeringar och på samma sätt har vi fått en hel del tips och synpunkter på vilken naturhänsyn vi behöver ta innan vi känner oss redo att skicka in en ansökan.
Det är inte en helt enkel process?
– Nej, så är det. Man får kämpa på och ta det successivt och reda ut ordentligt det som uppkommer som frågor i processen.
Från det att man har fått miljötillståndet kommer det ta ungefär 2-3 år innan man kan producera el, berättar Hannes Teder.
– Hur lång tid det tar att få miljötillståndet är det svårt att sia om.