Nytt äldreboende i Åby

Det nyaste äldreboendet i Norrköping invigdes på onsdagen i Åby och heter Katrineholmsvägen 5. Men Gösta Angström ville kalla det "Rosenhill".

Nytillskott. Här ses Norrköpings senaste nytillskott när det gäller äldreboenden, Katrineholmsvägen 5 i Åby.

Nytillskott. Här ses Norrköpings senaste nytillskott när det gäller äldreboenden, Katrineholmsvägen 5 i Åby.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2017-09-28 16:00

Gösta bor i en av de 60 lägenheterna och han förklarade varför han vurmade för namnet Rosenhill:

– Jag bodde i 50 år i ett av de tre hus som revs, när det här nya äldreboendet skulle byggas. Och i ett av husen hade mina föräldrar ett bageri, som hette Rosenhill och det låg precis där entrén nu ligger för det nya äldreboendet.

På plats fanns kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) som sa så här till Gösta Angström:

– Äldreboendet ska nog heta Katrineholmsvägen 5, men du får gärna kalla det för Rosenhill, men tanke på den fina historia som du berättade om den här tomten. Och därför överlåter jag också gärna den bandklippningen till dig, Gösta, för att symboliskt inviga det nya boendet.

Därefter överlämnade hon saxen till Gösta Angström som fick klippa av det blågula bandet precis utanför entrén till boendet.

Gösta Angströms fru Inga berättade att de hade ytterligare en koppling till det här nya boendet:

– Vår dotter Marie-Louise Mattsson är arkitekt och har ritat alla gemensamhetsutrymmena i det här nya boendet, vilket förstås känns väldigt roligt.

Eva-Britt Sjöberg höll också ett invigningstal, där hon bland annat sa följande:

– Som ordförande i vård- och omsorgsnämnden har jag haft äran att de senaste åren inviga flera nya boenden, både för personer med funktionsnedsättning och särskilda boenden för äldre, i Norrköping och det känns jättebra att Norrköpings kommun har kunnat bryta trenden, att istället för att lägga ner, så satsar vi på mer äldreomsorg och bygger mer.

– För vi vet att vi hade en lång kö av sökande till dessa boenden och nu är den kön i princip borta. Och det här nya, fantastiskt fina, boendet i Åby är en del av den satsningen.

Hur många platser handlar det om?

– Vi kommer att bygga 400 nya platser inom några år, varav 175 är nya platser. Och när det gäller Katrineholmsvägen 5 tillkommer det ett 60-tal nya platser, men de flesta som bor på det här nya boendet, kommer från Kvillinge äldrecenter, som nu ska renoveras.

– Slår man ihop antalet platser i Kvillinge och här, tillkommer det i alla fall 21 nya platser till äldreomsorgen. Och jag kan lägga till att orsaken till att vi bygger så mycket, är dels för att få bort kön, dels för att rusta oss inför framtiden.

– För vi vet att det kommer att bli ännu större behov av platser på äldreboenden framöver.

Nytt äldreboende

Katrineholmsvägen 5 ligger i Åby och har 60 lägenheter på tre våningar.

Av de 60 lägenheterna finns möjlighet för parboende i sex av lägenheterna.

Två av våningarna har inriktning mot personer med demenssjukdom.

Boendet invigdes på onsdagen av kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) med god hjälp av Gösta Angström, en av de nyinflyttade i det här nya boendet.

I samband med invigningen fanns tillfälle att titta på lokalerna, fika och mingla med de boende i gemensamhetsutrymmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om