Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt akutboende – och nya platser på Gränden

Ett nytt akutboende, ett ombyggt Gränden och samarbete med Verdandi. Så hoppas socialkontoret kunna lösa bostadsbristen för utsatta Norrköpingsbor.

Får nya resurser. Yvonne Thilander, chef för socialkontoret, kan glädjas åt ett nytt akutboende.

Får nya resurser. Yvonne Thilander, chef för socialkontoret, kan glädjas åt ett nytt akutboende.

Foto: Andreas Skogh

norrköping2015-11-30 13:00

Snart är vintern på väg. Vandrar­hemmen i Norrköping är fyllda till bristningsgränsen och det är trångt om platserna också på missbruksboendet Gränden. Men snart öppnar ett akutboende – på Bråvallaområdet. Där ska 25 personer få plats, alla med den gemensamma nämnaren att de har blivit beviljade ett biståndsbeslut. Så fort socialnämnden tagit beslut kommer boendet att öppna.

–  Det är ett akut­boende för icke missbrukare, men utan dygnet runt-bemanning. Det kommer att göra stor skillnad för oss, säger Yvonne Thilander, socialdirektör i kommunen.

Norrköpings kommun håller också på att bygga om Gränden.

– Sedan vi stängde öppenvården där kan vi frigöra ytterligare platser och utnyttja Gränden för lite bredare verksamhet, påpekar Yvonne Thilander.

Tre nya boendeplatser – där det tidigare var jourplatser – och tre nya, flexibla jourplatser kommer snart att stå färdiga i lokalerna på Trädgårdsgatan i centrala Norrköping.

– Det kommer betyda mycket att vi kan öka vår flexibilitet vid behov, menar Yvonne Thilander.

Täcker det behovet?

– Svårt att svara på. Det är säkert större än så.

Kommunen kommer också att samarbeta med Verdandi. Föreningen som arbetar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholmissbruk låter socialkontoret använda familjelägret på Sjöberga.

– Ett bra alternativ för de som i dag redan har ett boende via oss och behöver en kortare tid, högst ett par veckor, för att återhämta sig någon annanstans. När inget annat har hjälpt och det behövs en extra insats får de möjligheten där. Men det blir inget behandlingshem, utan ett komplement till vår övriga verksamhet, säger Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontorets vuxenenhet.

Totalt elva platser finns på Sjöberga.

– Vi räknar med fullt hus där hela tiden, säger Maria Torgersen.

Även kvinnornas motsvarighet till Gränden, Elsa, utökas med två platser framöver.

Däremot kommer inte kommunen att hjälpa Svenska kyrkan med ett härbärge för EU-migranter.

– Vi har ett bredare uppdrag än så, måste hjälpa vem som helst som har behov av akut boende. Vi kan bara gå efter biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen. Men vi tycker det är bra att kyrkan engagerar sig. De kan ju hjälpa vilken grupp av människor som helst, så kan inte vi särskilja. Så det finns ju ingen konflikt mellan oss, poängterar Yvonne Thilander.

I planerna finns även ett nytt, drogfritt boende. Utredningen från socialkontoret om det behovet ska presenteras i januari 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om