Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nystart för planerna för gamla fängelset: "Väg framåt"

Nu blir det omtag med detaljplan för området vid det gamla fängelset. Riksbyggen, som planerar bostäder här, har hittat en väg framåt i dialog med kommunen och länsstyrelsen.

Nu ska planarbetet för området vid det gamla fängelset i Norrköping dra i gång igen. Den 19 maj väntas samhällsplaneringsnämnden ge klartecken för det.

Nu ska planarbetet för området vid det gamla fängelset i Norrköping dra i gång igen. Den 19 maj väntas samhällsplaneringsnämnden ge klartecken för det.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköping2022-05-18 11:00

Riksbyggen började arbeta med området 2014, men stötte på problem i den känsliga kulturmiljön. Planarbetet har varit vilande i några år. När planerna nu kan ta fart igen är det med förutsättningarna att anstaltens flyglar inte får rivas och de gravar som hittats på området inte får röras.

Vid samhällsplaneringsnämndens sammanträde den 19 maj är förslaget ett förnyat planuppdrag för detaljplan av kvarteret Drag där Norrköpings gamla fängelse finns. Detaljplanens syfte är att möjliggöra för bostads- och centrumbebyggelse inom den kulturhistoriskt värdefulla miljön. 

Det handlar både om en omvandling av befintliga byggnader och om nybyggnation. Tanken är också att möjliggöra ett nytt parkstråk längs med Motala ström.

Det föreslagna planområdet innefattar den tidigare Norrköpingsanstalten med närområde. Totalt är det drygt fem hektar placerat mitt i Norrköpings tidigare industriella hjärta, avgränsat av Motala ström, Folkparken och Drags industribyggnader.

Fängelset som togs i bruk i slutet på 1700-talet är en viktig del av Norrköpings historia. Fängelset började som ett spinnhus, ett kvinnofängelse, som var strategiskt placerat intill stadens textilfabriker där fångarna deltog i produktionen. Bland annat finns det begravningsplatser inom området kopplat till den här tiden. Begravningsplatserna får efter domslut i kammarrätten inte flyttas.

Fastighetsägaren Riksbyggen har nu ritat om bebyggelseförslaget i dialog med länsstyrelsen. Nu planeras här mellan 150 och 220 bostäder. Ytan där gravarna påträffas ska inte bebyggas.

undefined
"Vi har haft en dialog under ett antal år med länsstyrelsen och kommunen, för att hitta en möjlig väg framåt", säger Johan Tillmar, affärsutvecklingschef vid Riksbyggen.

– Vi har kört hela den juridiska processen med gravarna, om de skulle få flyttas eller inte. Det är ju känt att det blev avslag på att flytta dem, så har vi inlett en dialog för att se vad kan vi göra, när vi har de förutsättningarna givna. Vi har haft en dialog under ett antal år med länsstyrelsen och kommunen, för att hitta en möjlig väg framåt, säger Johan Tillmar, affärsutvecklingschef vid Riksbyggen. 

I flyglarna tittar Riksbyggen på mindre studentlägenheter eller större bostadsrättslägenheter. I huvudbyggnaden har man två spår: bostäder eller kontor. Planerna omfattar också nybyggnation: kompletteringsbebyggelse, bostäder, nedanför de befintliga byggnaderna, ner mot Strömmen, och även väster om den västra flygeln. 

Riksbyggen har en gemensam ambition tillsammans med kommunen att tillgängliggöra stråket längs med vattnet, så man kan promenera längs med Strömmen. Enligt Julia Stenström Karlsson, enhetschef detaljplanering, pekar översiktsplanen ut området runt Strömmen som ett grönområde, så detaljplanen ska utreda hur man skulle kunna göra ett sådant parkstråk i detaljplaneområdet, i det som i dag är en stängd miljö, med utmaningar i terrängen.

Riksbyggen tittar också på om det kan bli aktuellt med någon typ av restaurang eller kafé ner mot vattnet.

Det är ett vackert område, fullt av historia, centralt beläget, ett attraktivt område för många Norrköpingsbor att bo i, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Han är glad över att det blir en nystart, ett omtag för Riksbyggens planer för området.

– Det är jätteroligt att det kan tas upp igen. Nu har man väl landat och förstått att om vi gör så här så här finns det bra chanser att länsstyrelsen går med på det hela. Nu tror jag att det är nära en lösning, säger Reidar Svedahl.

Fakta

Planarbetet med fängelseområdet i Norrköping har varit pausat under några år bland annat på grund av upptäckten av gravar på området.

Nu är förslaget att planarbetet ska återupptas, givet de nya förutsättningarna, att flyglarna inte får rivas och platsen för gravarna inte får bebyggas.

Riksbyggen har i flera år haft en dialog med kommunen och länsstyrelsen om en möjlig väg framåt. 

Detaljplanen väntas kunna antas år 2024, med byggstart därefter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!