Fastighetsägaren har tillfälligt hyrt ut Arbis restaurangkök till take away-verksamheten. Det kommer inte vara någon servering inne på Arbis utan enbart take away.
Bakom satsningen i coronatider står fem grabbar i 24-årsåldern, varav fyra av dem tidigare arbetat på Arbis, vars driftbolag nyligen försattes i konkurs. Sam Yazdanpanah, Oliver Babic och Mikael Bodin är Ayakas kockar, medan de andra två, Christopher Babic och Christopher Hultcrantz Schimmell, står för den egna utkörningen av mat, och skötsel av instagramkontot.
– Take away passar i coronatider, folk vill ha nice mat hemma, säger Sam Yazdanpanah.
– Det blir lite som en pop up, ett hål i väggen-ställe, säger Mikael Bodin.
Att det blev just asiatisk take away förklarar de med att det är något de är bra på, och något som saknats i Norrköping. Tanken är att erbjuda det lilla extra, att få folk att prova något nytt, till hyfsade priser.
– Vi känner att vi vill göra en grej vi är bra på, och det är mat. Vi är alla kockar, och hade lite extra tid, kan man säga, att fixa med det här, säger Sam Yazdanpanah.
När coronapandemin ledde till inställda föreställningar på Arbis började de diskutera att hyra Arbisköket, att dela på köket, men så kom konkursen för Arbis driftbolag.
– Vi kände att vi satsar ändå. Om vi kan få köket på Arbis så kör vi tillfälligt, och sedan får vi se.
Menyn var klar, de anställda var klara, allt var redo, säger de tre kockarna. Huset ska säljas, så det enda de vet är att de får vara där i en månad. De hoppas att de kan få tag i en ny lokal efter det, för de vill fortsätta med Ayaka. När Folkbladet träffar dem har de haft öppet i två dagar, sedan den 5 januari, och det har gått väldigt bra, säger de.
Kunderna har hittat till dem, trots att de bara marknadsfört sig på Instagram och via nära och kära.
– Folk är väl i det modet, att hjälpa till, säger Mikael Bodin.
– Folk har gillat det vi gjort, säger Oliver Babic.
Tända marschaller leder till fönstret där maten lämnas ut, från klockan 17. Här kan man välja på till exempel flera mindre rätter som friterade dumplings med svamp och grönkål, en lång bred handgjord nudel med chili, purjolök och svart vinäger, sallad med morot, rättika, koriander och jordnötter, och större rätter som japansk pizza och baguette med bakad fläsksida och syrade grönsaker.