Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nysatsning: Asiatisk take away ut från fönster på Arbis

Tre unga Norrköpingskockar levererar sedan några dagar tillbaka asiatisk take away ut från fönstret på Arbis restaurangkök. Den nystartade restaurangverksamheten har fått namnet Ayaka.

Kockarna Mikael Bodin, Sam Yazdanpanah och Oliver Babic i fönstret till restaurangköket på Arbis. Här, genom fönstret, lämnas Ayakas mat ut till kunderna.

Kockarna Mikael Bodin, Sam Yazdanpanah och Oliver Babic i fönstret till restaurangköket på Arbis. Här, genom fönstret, lämnas Ayakas mat ut till kunderna.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-01-09 11:00

Fastighetsägaren har tillfälligt hyrt ut Arbis restaurangkök till take away-verksamheten. Det kommer inte vara någon servering inne på Arbis utan enbart take away.

Bakom satsningen i coronatider står fem grabbar i 24-årsåldern, varav fyra av dem tidigare arbetat på Arbis, vars driftbolag nyligen försattes i konkurs. Sam Yazdanpanah, Oliver Babic och Mikael Bodin är Ayakas kockar, medan de andra två, Christopher Babic och Christopher Hultcrantz Schimmell, står för den egna utkörningen av mat, och skötsel av instagramkontot.

undefined
Mikael Bodin, Sam Yazdanpanah och Oliver Babic i köket.

– Take away passar i coronatider, folk vill ha nice mat hemma, säger Sam Yazdanpanah.

– Det blir lite som en pop up, ett hål i väggen-ställe, säger Mikael Bodin.

Att det blev just asiatisk take away förklarar de med att det är något de är bra på, och något som saknats i Norrköping. Tanken är att erbjuda det lilla extra, att få folk att prova något nytt, till hyfsade priser.

– Vi känner att vi vill göra en grej vi är bra på, och det är mat. Vi är alla kockar, och hade lite extra tid, kan man säga, att fixa med det här, säger Sam Yazdanpanah.

När coronapandemin ledde till inställda föreställningar på Arbis började de diskutera att hyra Arbisköket, att dela på köket, men så kom konkursen för Arbis driftbolag.

– Vi kände att vi satsar ändå. Om vi kan få köket på Arbis så kör vi tillfälligt, och sedan får vi se.

Menyn var klar, de anställda var klara, allt var redo, säger de tre kockarna. Huset ska säljas, så det enda de vet är att de får vara där i en månad. De hoppas att de kan få tag i en ny lokal efter det, för de vill fortsätta med Ayaka. När Folkbladet träffar dem har de haft öppet i två dagar, sedan den 5 januari, och det har gått väldigt bra, säger de.

Kunderna har hittat till dem, trots att de bara marknadsfört sig på Instagram och via nära och kära.

– Folk är väl i det modet, att hjälpa till, säger Mikael Bodin.

– Folk har gillat det vi gjort, säger Oliver Babic.

undefined
Smakprov för Folkbladets reporter. Friterade dumplings, nudelrätt och sallad med morot och rättika.

Tända marschaller leder till fönstret där maten lämnas ut, från klockan 17. Här kan man välja på till exempel flera mindre rätter som friterade dumplings med svamp och grönkål, en lång bred handgjord nudel med chili, purjolök och svart vinäger, sallad med morot, rättika, koriander och jordnötter, och större rätter som japansk pizza och baguette med bakad fläsksida och syrade grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!