Anna-Lena Grusell är sedan februari ny chef på Stadsbiblioteket i Norrköping. Förutom att driva biblioteket är hennes första uppdrag att hitta en krögare som vill hyra nyrenoverade Café Swartz och driva både det och kaféet på Konstmuseet.
Hon visar runt i cafédelen, byggd 1957, som renoverats i samråd med Norrevo och stadsantikvarien, i så tidstypisk anda som möjligt med de resurser man haft. Det har blivit en kostnadseffektiv renovering, där man tagit alla ytskikt.
Väggarna är målade i en ljust grågrön färg, och detaljer som det gamla träräcket upp till den så kallade hyllan, med utsikt över Södra Promenaden, är bevarade. För säkerhetens skull har man höjt räcket med ett svart räcke ovanpå det gamla. Möbler och köksutrustning får en ny hyresgäst sätta in.
Café Swartz är en tillbyggnad på Villa Swartz, byggd 1901, en för den tiden mycket modern villa, med vattenklosett, där affärsmannen och politikern Carl Swartz med familj bodde. 1913 blev huset, genom donation, bibliotek och konstmuseum.
Café Swartz har varit stängt i cirka tre år. Det har legat i träda för utredning, och för att renoveringsbehovet var stort. Nu ska det få nytt liv.
– Idén nu när vi ska gå ut och söka krögare är att den som ska driva kafé här ska också driva kafé i Konstmuseet, så det blir ett dubbelt kulturkaféuppdrag, säger Anna-Lena Grusell.
– Under det här året hoppas vi att det ska vara klart.
Den som ska driva Café Swartz får också möjlighet att nyttja marmorhallen, där man kan ha konserter, och den nyrenoverade Biblioteksteatern med scen och röda stolar, bibliotekets bakficka en trappa ned från entrén till kaféet.
– Fantasin sätter gränserna, men vi tänker att det ska vara både kafé, mat och bar, säger Anna-Lena Grusell och ser sig om i Café Swartz.
Hon hoppas att prägeln och inriktningen på kaféverksamheten ska vara mot kultur, att det blir något som inte finns i Norrköping i dag.
Medan Café Swartz kan vara öppet även kvällstid för ökad lönsamhet för krögaren, är kaféverksamheten på Konstmuseet begränsad till dagtid.
– Det ska bli jättekul att få liv i det här, och rörelse, inte bara för oss utan hela Södertull. Det här kan bli ett trygghetsskapande, nyskapande stråk upp mot Konstmuseet, för det är lite murrigt och mörkt på kvällarna, säger Ola Gustafsson, enhetschef och 1:e bibliotekarie.