Nyfikenhet efter ångest

Ångest! Så händer det att många känner i början av datakurser. Folkbladet var med på en ipad-kurs på Stadsbiblioteket i Norrköping.

Bra på resor. - Jag har upptäckt att ipaden är bra att ha med på resor, för att få senaste nytt hemifrån, sa Ann-Marie Persson, som nu ville förkovra sig via en kurs.

Bra på resor. - Jag har upptäckt att ipaden är bra att ha med på resor, för att få senaste nytt hemifrån, sa Ann-Marie Persson, som nu ville förkovra sig via en kurs.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2016-02-12 06:30

– Visst kan det kännas ångestfyllt, i början av en datakurs, säger en av deltagarna, men bara man kommer över första tröskeln, övergår ångesten i nyfikenhet, på allt som man kan göra.

Det berättade en av deltagarna i kursen "Kom igång med din ipad", som just nu anordnas av Norrköpings stadsbibliotek i Södra Promenaden.

– Visst kan det kännas svårt, när man börjar med något nytt, som exempelvis en ipad eller surfplatta, som man också kallar det, säger bibliotekarien Tommy Jansson som håller i kursen tillsammans med kollegan Björn Jarl.

– Det är ju mycket ny teknik, appar och lösenord, som man måste lära sig. Men med lite träning, brukar det fungera bättre och bättre ganska snabbt, säger han.

Varför arrangerar just stadsbiblioteket den här ipad-kursen?

– Alla måste använda teknik i dag för att göra olika saker. Det är alltifrån att göra bankärenden, hitta busstider, titta på tv, hitta en mängd olika informationer.

– Och med tanke på vår egen verksamhet här på biblioteket, kan man ju låna e-böcker och läsa dem på sin surfplatta.

Men mycket av det här kan man ju fixa på en vanlig dator?

– Ja, så är det ju och vi har fortfarande även datakurser. Men ipaden är en smidig tilläggsprodukt till datorn och mobilen och vi har märkt att fler och fler äldre, fått ipad av sina barn, barnbarn eller köpt en själva. Därför vill vi komplettera med en sån här ipad-utbildning, som är uppdelad i tre omgångar.

– Parallellt med ipad-kursen, kör vi även en android-kurs, det vill säga surfplattor från andra tillverkar än Apple och som då har ett annat operativsystem än ipaden.

Ann-Marie Persson är en av kursdeltagarna:

– Jag använder ipaden, när jag är ute och reser, för att läsa nyheter hemifrån och på resor är ju ipaden lättare att ha med än en dator.

Margareta Szudy är en annan av kursdeltagarna.

– Dels tycker jag det är kul att gå på kurs och stadsbiblioteket har fantastiskt många bra kurser, säger hon. Och bland annat den här med ipad, så att jag äntligen kan börja använda den efter ett år.

Ett år?

– Jag fick ipaden i julklapp förra julen, men den har blivit liggande bredvid min dator, men nu har jag bestämt mig för att lära mig att använda en ipad och då är ju den här kursen perfekt som start för detta.

Vad tycker du om kursen?

– Dels lär man sig lättare med hjälp av lite handledning på en kurs, dels får vi skrivet material, som vi sedan kan ta med oss hem och fortsätta öva på egen hand.

Den här kursen lockade enbart äldre kvinnor medan männen lyste med sin frånvaro.

– Det verkar som kvinnor är lite mer modiga, trodde Björn Jarl, men på tidigare vanliga datakurser har vi även haft med män, så det hoppas vi på i fortsättningen.

Ipad.

Ipad är en surfplatta, eller en portabel pekdator, från det amerikanska hemelektronikföretaget Apple. Ipad presenterades första gången den 27 januari 2010 av Apples grundare och VD Steve Jobs på en presskonferens i San Francisco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om