Nyfiken på politik
På tisdagen gick startskottet för ett nytt elevprojekt på Hagagymnasiet. Elever från årskurs ett på Barn- och Fritidsprogrammet ska under fem veckor delta i projektet som på ett lite annorlunda vis ska ge ungdomarna ökat intresse för politik och sjukvård.
Projektledaren Urban Hjelm ska coacha Alexandra Hult och Sofie Andersson Broberg när de ger sig ut på stan för att filma vad Norrköpingsborna tycker om sjukvården. Foto: Titti Olovsson
Foto:
-Vi trodde att vi skulle ha någon stadsorientering, säger Sofie Andersson Broberg som är en av eleverna som ska delta i projektet.
På plats blev eleverna uppdelade i grupper och intervjuade framför en videokamera där de fick svara på frågor som "Vet du vad landstinget gör?" och "Hur viktig tycker du att sjukvården är på en skala från ett till tio?". Eleverna som fortfarande inte hade en aning om vad de gjorde där skruvade och vred på sig framför kameran.
Nyfikenhet
- Det är ju lite småjobbigt, säger Sofie Andersson Broberg, jag var ju inte beredd på att bli filmad och hade ingen aning om vad det skulle komma för frågor, men det är intressant med viktiga frågor om sjukvården och sånt.
Efter den korta intervjun framför kameran samlades eleverna och fick då för första gången veta att de deltar i ett projekt och att de strax skulle skickas ut i små grupper på stan och själva få intervjua Norrköpingsbor om sjukvården.
Urban Hjelm som är initiativtagare och ledare för projektet berättar att ungdomarna från början ska vara helt ovetande om projektet och därför bli nyfikna.
Inte gångbart
- Politik är inte särskilt gångbart hos yngre, hade vi berättat vad det handlar om hade de sprungit, säger Urban Hjelm.
Projektet är ett samarbete mellan landstinget, skolan och den ideella föreningen Ungt Bestämmande. Idén med projektet är att eleverna genom självupplevda erfarenheter ska få igång tankarna och intresset för politik.
Förvirring
Allmän förvirring rådde bland eleverna innan de gav sig iväg ut på stan med videoutrustning. Sophie Andersson Broberg bildar tillsammans med klasskamraten Alexandra Hult ett filmteam. På grund av den knappa informationen kände de sig lite osäkra på sin uppgift.
- Vad sa han egentligen, ska vi va ute eller inne? frågar dem sig själva.
Samhällsvetenskapsläraren Pernilla Christoffersen från Hagagymnasiet förklarar varför eleverna lämnas med så pass lite information.
- Nu är det upp till eleverna att styra och leda projektet framåt genom vilka frågor de ställer, säger hon.
Eleverna från Hagagymnasiet kommer under de närmsta fem veckorna lägga större delen av sin skoltid på projektet. De ska bland annat få träffa landstingspolitiker, läkare och patienter för att intervjua dem om sjukvården. Alltsammans kommer slutligen sammanfattas med en videorapport där eleverna får ge sin bild av samhället.
- Det är de här reflektionerna som brukar bli som mest intressanta, säger projektledaren Urban Hjelm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!