Nye fp-ordföranden: Skrota nämnderna
Slopa de kommunala nämnderna. Det föreslår Mathias Sundin folkpartiets nye ordförande i Norrköping.- Det är för många möten och det tar för lång tid, säger han.
Demokrati måste få ta tid men det får inte vara en ursäkt för att ha långa och sega möten, anser Mathias Sundin, som i våras valdes till ny folkpartiordförande i Norrköping. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se
Foto:
- Det är bättre om man får ägna sig mer åt lite större frågor, mer visioner och sådant som får många politiskt intresserade, istället för långa möten där man fastnar i småfrågor.
- Demokrati måste få ta tid, men det får inte vara en ursäkt för att ha långa och sega möten. Det blir för tråkigt för att vanligt folk med familj och karriär ska kunna engagera sig, säger Mathias Sundin och betonar att idéerna är hans egna, inte partiets.
Petar i småsaker
Han har själv suttit i kultur- och fritidsnämnden i ungefär ett år och kände snabbt att många av frågorna hamnade på detaljnivå.
- Vi är inne och petar i sådant vi inte har kompetens för, sådant som tjänstemännen kan bättre. Istället för nämnder tycker jag att politikerna ska få en granskande roll, för att se till att tjänstemän gör det som de fått i uppdrag att göra. Man skulle kunna ha olika utskott som för diskussioner eller förhör med tjänstemännen.
Mathias Sundin anser att kommunfullmäktige skulle vinna på att bli mer som en riksdag, där visioner och riktlinjer dras upp, medan kommunstyrelsen får i uppdrag att följa och förverkliga dessa. En sådan förändring tror han skulle öka skillnaderna mellan partierna.
Små skillnader
- När man är nere på detaljnivå är det svårt att se skillnad på vänsterpartiet och moderaterna. Då sitter man och förhåller sig till en praktisk sak och det är inte alltid man kan tänka in ideologin i det. Det är också väldigt få reservationer från oppositionen i nämnderna. Det måste bli tydligare skillnader mellan partierna.
Sympatisör
Ett annan idé han för fram är partisympatisörer, som hamnar någonstans mellan väljare och medlem.
- Att bli medlem kan kännas som ett stort steg, då är sympatisör bättre. Att vara sympatisör ger möjlighet att delta i en del aktiviteter, att finnas med i nätverk och påverka partiets politik och rösträtt i vissa frågor.
Mathias Sundin, 27, var tidigare ordförande Liberala ungdomsförbundet i Norrköping, där han gick med efter att ha varit aktiv i eurovalrörelsen. Han kommer ursprungligen från Örebro, och läser till lärare i samhällskunskap och naturvetenskap.