- Det är väldigt noga att de ska skrotas helt så ingen obehörig kan använda dem, säger Ibtisam Issa på polisens hittegodsavdelning i Norrköping.
Men det är inte så enkelt som att dyka upp, se en nyckel i skåpet och ta med sig den hem. Du bör också kunna bevisa att nyckeln är din. Till exempel genom att ta med en reservnyckel.
- Vi lämnar inte ut nycklar hur som helst. Vi kollar så att nycklarna stämmer överens i storlek och om det finns nummer brukar vi jämföra dem, säger Ibtisam Issa.
Undantag finns
Men i de fall där den som saknar nyckeln inte har en annan att visa upp, kan undantag göras. Då kan exempelvis ett körkort lämnas i pant medan nyckeln lånas hem och testas. Hittills ett system som funkar bra, enligt Ibtisam Issa.
- Det är inte så många som har användning av nyckeln utöver den som äger den. Vad ska de göra med den?
De nycklar som hamnar i skåpet är såna som inte är försedda med så kallade nyckelbrickor. Brickor med särskilda nummer vars ägare är registrerade.
Alla hämtar inte
Om nyckeln hittas kan ägaren identifieras och antingen få en kallelse om att hämta nyckeln hos polisen - eller beroende på typ av nyckelbricka - få den hemskickad.
Men det är faktiskt inte alla som hämtar upp sina försvunna nycklar.
- Nej, det är det inte. Vissa hämtar dem och andra inte. Vi kan inte tvinga folk att komma hit och hämta dem och då blir de skrot efter tre månader, säger Ibtisam Issa.