Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens aktuella avtal för upphandlad vuxenutbildning är på väg att löpa ut (2023), och nu är en ny upphandling på gång. Diskussionen om hur vuxenutbildningen ska organiseras framöver har pågått i över ett år. Nu har besluten tagits.
– Från och med 2023 behöver fokuset ligga på ökade språkkunskaper för att kunna få ännu mer anställningsbarhet. Vi ser att det finns ett stort behov av kompetens av personer med yrkesutbildningar, där behöver vi möta upp med ett språkstöd, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, under en pressträff.
Det behövs, menar de, fler utbildningar med mer fokus på språket men nämnden vill också ha en flexibilitet där man kan ta vara på varje persons kompetens. Många som söker till vuxenutbildningar är personer med utländsk bakgrund med annat språk än svenska som modersmål. Därför vill nämnden satsa på att stötta eleverna med språket, genom att stärka upp fler yrkesprogram med kombinerad språkutveckling.
Vad blir nytt?
Nämnden vill införa kombinationsutbildningar vilket innebär att yrkesutbildningar och språkutvecklande utbildningar kombineras. Det blir ett sätt att möjliggöra för fler elever att kunna delta och klara av sin utbildning. Idag finns det vissa utbildningar med språkkrav, till exempel transport.
Några utbildningar som idag inte har språkkrav men som nu kommer stärkas upp är bygg och anläggning, restaurang, livsmedel, barn och fritid och industri.
– Nyckeln till ett arbetsliv och ett självständigt liv är språket, säger Pernilla Thott Ljung, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör.
– Det blir också lättare att ta till sig språket när man kan kombinera det med något, det blir mer greppbart, tillägger Sjöberg.
De vill även se att vård- och omsorgsprogrammet går att studera på distans, samt att allmänna gymnasiekurser ska gå att studera på distans.
– Jag är väldigt nöjd med att vi kan ha ännu mer fokus på språket, för det är det som är efterfrågat av eleverna och företagen. Vi vet att det är nyckeln in för att vara anställningsbar och för att kunna bli integrerad. Att vi kan ha den här kombinationen gynnar alla, och det känns väldigt bra att vi kommer kunna nå längre än vad vi kunnat hittills, säger Sjöberg.