Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nybildat parti söker miljögifter i vatten

NORRKÖPING
Norrköpings dricksvattensintag ligger endast 1,5 km från den läckande Herrebrotippen. På fredagen tog nybildade Norrköpingspartiet prover vid vattendrag nära tippen. Syftet var att undersöka om vattnet innehåller förhöjda värden av tungmetaller.

Palle Jensen och Ingemar Sleman, från nybildade Norrköpingspartiet, tar prover i vattendrag som leder ut från den läckande Herrebrotippen mot Glan och Motala Ström. Partiet ägnar sig åt ”uppsökande och undersökande politik”, enligt initiativtagaren Palle Jensen.	
FOTO: JANNE FORSBY

Palle Jensen och Ingemar Sleman, från nybildade Norrköpingspartiet, tar prover i vattendrag som leder ut från den läckande Herrebrotippen mot Glan och Motala Ström. Partiet ägnar sig åt ”uppsökande och undersökande politik”, enligt initiativtagaren Palle Jensen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-11-17 00:00
Det nya Norrköpingspartiet ägnar sig åt "uppsökande och undersökande politik", enligt Palle Jensen, som bildat partiet. Partiets första fråga blev att undersöka Norrköpings dricksvatten.
- Vi vill inte bara gnälla och leva rövare, utan vill också veta vad vi pratar om, säger Palle Jensen.

<b>Tog vattenprover</b>
Representanter från partiet tog på fredagen vattenprover i ett dike som går förbi Herrebrotippen och ut i Motala Ström. Partiet har reagerat mot att alla vattenprover görs av huvudproducenten Sydkraft.
- Vi gör de kontroller som Livsmedelsverket har sagt att vi ska göra och lika mycket som alla andra dricksvattenproducenter, säger Paulina Törnqvist, enhetschef för labbet på Borgs vattenverk.
Norrköpings kommun har även beslutat att utreda hur Herrebrotippen påverkar dricksvattnet. Tippen var i bruk fram till 1979 och där finns stora mängder industriavfall.

<b>Motorvägen nära</b>
I början av 1990-talet var Palle Jensen en av dem som försökte påverka sträckningen av motorvägen just med tanke på dricksvattnet.
- Nu går motorvägen 80 meter från våra öppna dricksvattenreservoarer. Då fick vi svaret att det inte har någon som helst betydelse för vattnet. Därför tar vi egna prover för att se om det finns tungmetaller eller PCB i vattnet, säger Palle Jensen.
- Regelbundna kontroller görs med tanke på motorvägen. Vad jag vet så har man inte sett någon påverkan av trafiken, säger Paulina Törnqvist.

<b>Bra kvalité på dricksvattnet</b>
Sydkraft tar årligen prover av tungmetaller i råvattnet, det vill säga vattnet innan det renas. Enligt Paulina Törnqvist är dricksvattnet i Norrköping av bra kvalité.
- Vi har inga detekterbara halter av farliga tungmetaller som till exempel bly, kadmium och kvicksilver i råvattnet, säger Paulina Törnqvist.
Att halterna inte är detekterbara innebär att de är så små att de inte kan mätas med de analysmetoder som finns. Bland de ämnen Sydkraft har uppmätt i råvattnet finns till exempel 0,3 mikrogram arsenik per liter. Från Miljö- och hälsoskydds kontoret har det nu kommit önskemål om att utökade provtagning av tungmetaller.

<b>Flytta dricksvattenintaget</b>
I en motion från Cecilia Ambjörn (v) från årets början föreslås att dricksvattenintaget ska flyttas från Motala Ström.
- Det mest realistiska är att vattnet tas vid Glans mynning, att ha intaget längre upp i Glan blir dyrt, säger Kristina Galvenius, stadsveterinär på Miljö- och hälsoskyddskontoret.
De vattenprover som Norrköpingspartiet tagit skickas för analys till Örebro Universitet. Analyssvaren beräknas vara klara om en månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om