Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nyaste naturreservatet - Norrköpings ekbackar

100-tals gamla ekar på Ingelstadsområdet i Norrköping har blivit fridlysta och ingår i Norrköpings nyaste naturreservat.
- Norrköpings kommun är värd en eloge för det här beslutet, som innebär att de här underbara ekbackarna räddas för framtiden, säger kommunekologen Eva Siljeholm efter beslutet i kommunfullmäktige. Och framöver planerar vi en officiell invigning.

Här visar Eva Siljeholm upp spår i form av spillning från skalbaggen läderbaggen, som finns representerad i Norrköpings nyaste naturreservat i Ingelstad.

Här visar Eva Siljeholm upp spår i form av spillning från skalbaggen läderbaggen, som finns representerad i Norrköpings nyaste naturreservat i Ingelstad.

Foto:

NORRKÖPING2004-03-31 06:00
Dels handlar det om de centralt belägna ekbackarna mellan Jysk och Coop Forum och dels ett område med ekbackar runt Vägverkets station väster om Maxiområdet.
- Många av ekarna lär vara uppåt 400-500 år, så det är verkligen ett gammalt område som nu kommer att bevaras för eftervärlden.

<B>+ Kommer ni att gallra och sköta området noga?</B>
- Vi kommer att gallra bort en del unga ekar, som växer för nära de gamla ekarna, så att inte kronorna kommer in i varandra. Däremot får gamla träd och grenar som ramlar ner på marken ligga kvar, för den exklusiva insektsfaunans skull.
- Många av träden är håliga och mulmfyllda, vilket gör att många skalbaggearter trivs här, bland annat läderbagge, svartbaggen och kamklobaggen. Men här i ekbackarna finns även rådjur och fälthare på regelbundna besök och vi har även sett fladdermöss.
- Här finns också en stor fågelfauna med bland annat trädkrypare, nötväckor och kattugglor, men även kajor, starar och nötskrikor och en del andra arter kan ses här.
- Dessutom kommer det som vanligt att finnas får inom ekbackarna på Ingelstad, för att hålla efter vegetationen.

<B>+ Har det förekommit bebyggelse i ekbackarna?</B>
- Ja, det finns spår av bebyggelse i form av en jordkällare och någon husgrund, men även kulturhistoriska spår i form av flera gravfält med ett flertal stensättningar, som troligen är från järnåldern, cirka 500 f kr till 1050 e kr, men har samtidigt traditioner från yngre bronsåldern som inföll cirka 1100 till 500 f kr.

Campingplats?
- Jag har också hört från en besökare att det varit en campingplats inom ekbackarna på Ingelstad, men av den syns dock inga spår idag.
- När det gäller informationsskyltar om naturvärdena i området, ska vi nu iordningsställa nya skyltar till invigningen av naturreservatet.
- Och jag vill gärna framhålla att alla är välkomna att besöka de här fina ekbackarna och titta på naturen, men som alltid är det viktigt att man tar med sig allt hem, som man har med sig till ekbackarna, framhåller Eva Siljeholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!