Här handlar det då enbart om kommunens egna anställda. För Ostlänken som helhet, med allt byggande av spår, tunnlar och broar kommer, enligt beräkningar Östsam låtit göra, att behövas 13 000 årsarbeten – med cirka 1 800 årsarbeten under toppåren.
Arumskog konstaterar, att Ostlänken är ett i högsta grad övergripande projekt. Utöver infrastruktur och stadsutveckling är det också ett stort näringslivsprojekt samt även ett arbetsmarknadsprojekt.
I dagsläget är det i första hand stadsbyggnadskontoret, som behöver ökade resurser. Det är då till projekten runt resecentrum.
Rita detaljplaner– Redan idag jobbar fyra-fem personer med de här frågorna. Hittills har det främst handlat om övergripande perspektiv, men någon gång under nästa år kommer det att börja ritas detaljplaner. Då behövs i storleksordningen tre till fem personer till där.
40-50 detaljplaner kan komma att ändras – mer eller mindre, i en del fall kan det räcka med justeringar.
– Det kommer också att behövas folk på tekniska kontoret, eftersom en hel del handlar om infrastrukturen. Om gator, spårvagnar, parker och så vidare. Jag tror att det nu behövs två personer till där, och senare ytterligare tre till fem personer, som jobbar med de här frågorna.
– Vi rekryterar nu också en person till näringslivskontoret, som ska jobba med företagen som finns på Butängen idag. Det kan också behövas en resurs för fastighetsutvecklingen.
– Sedan har vi en person, som jobbar heltid med östra Saltängen. Där kommer det säkert också att behövas fler.
Ligger bra tillDe nyrekryterade ska främst ersätta ordinarie personal, som från sina vanliga arbetsuppgifter övergår till Ostlänken.
I kommunens budget för nästa år har anslagits 20 extra miljoner kronor till arbetet med Ostlänken. Det bör då räcka för år 2014, och sannolikt längre ändå.
– Det är idag svårt att veta, när vi kan börja rita detaljplaner. Men vi ligger bra till tidsmässigt, jag vill påstå att vi har gjort allt det som behövs, säger Ulf Arumskog.