Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldrakurs för nyanlända tar upp svenska värderingar

Sen i höstas erbjuder Socialtjänsten i Norrköping en ny kurs för nyanlända föräldrar. "Programmet tar upp hur det är att vara förälder i ett nytt land, deras rättigheter och skyldigheter", säger Mohammed Al-Quzweeni, behandlingsassistent.

Mohammed Al-Quzweeni, behandlingsassistent i Norrköping med kronprinsessan Victoria, prins Daniel, och Maria Togersen, verksamhetschef i Norrköping.

Mohammed Al-Quzweeni, behandlingsassistent i Norrköping med kronprinsessan Victoria, prins Daniel, och Maria Togersen, verksamhetschef i Norrköping.

Foto: Privat

Norrköping2024-01-30 14:00

Socialtjänsten har i uppdrag att söka upp och erbjuda ett riktat stöd till de som har behov av det, framför allt riktas stödet mot de områden i Norrköping som har socioekonomiska utmaningar. Nytt sen i höstas är kursen Föräldraskap i Sverige, som ett 60-tal föräldrar hunnit gå vid det här laget. Kursen består av fem gruppträffar för utrikesfödda föräldrar som har barn i åldrarna 0–18 år.

– Syftet är att föräldrarna ska få information och diskutera olika områden som är viktiga för familjer i Sverige. Programmet tar upp hur det är att vara förälder i ett nytt land, deras rättigheter och skyldigheter. Vi pratar också om jämställdhet och om hur förskola, skola och vård fungerar, säger Mohammed Al-Quzweeni som är en av kursledarna.

– Det här är en av flera viktiga pusselbitar i arbetet för att fler ska känna sig inkluderade i samhället och få rätt förutsättningar framåt, säger Maria Torgersen, verksamhetschef.

Föräldrarna som gått kursen har bott i Sverige i allt mellan ett par år och upp till tio år. Trots att de varit här så länge är det mycket samhällsinformation som de inte tagit del av. Träffarna hålls på lätt svenska eller med tolk för att den ska nå så många som möjligt. Enligt Mohammed Al-Quzweeni har kursen fått ett fint mottagande och flera föräldrar har uttryckt att de fått veta nya saker om det svenska samhället.

– En del visste inte om att öppna förskolan finns till exempel. Sen blev det mycket diskussioner om hur man ska vara mot tonårsbarn och hur föräldrar behandlar pojkar och flickor, säger Mohammed Al-Quzweeni.

Vad ledde de här diskussionerna fram till? Kunde ni komma överens?

– Det var bra diskussioner. Vårt uppdrag är att visa de svenska värderingarna och "så här bör ni tänka". Sen är det svårt att veta hur mycket de tar med sig.

– Man får plocka med sig av det som är bra av samhället här och så finns de också bra saker för dem att plocka med sig från sitt hemland. Man gör en mix av det för barnets bästa.

Nyligen fick Mohammed Al-Quzweeni med flera från socialkontoret i Norrköping presentera satsningen för kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid ett besök på Linköpings slott.

– Det var en väldigt avslappnad och bekväm stämning och de ställde ödmjuka och kloka frågor. De är ju väldigt intresserade av hur ungdomar över lag har det i hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!