Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya uppgifter om den mutmisstänkte tjänstemannen

Den mutmisstänkte tjänstemannen anlitade byggföretaget för att bygga ett garage på hans privata tomt.
Men fakturan för arbetet skickade företagaren först efter att polisutredningen om mutbrott inletts.

NORRKÖPING2005-06-17 06:00
Som Folkbladet igår berättade står en tjänsteman anställd på byggnadsnämndskontoret vid Norrköpings kommun åtalad misstänkt för mutbrott och försök till grovt bedrägeri.
En delägare i ett byggföretag som tjänstemannen köpt tjänster av för miljoner för kommunens räkning de senaste åren är åtalad för bestickning.
Enligt åtalet ska han ha bjudit tjänstemannen på taxiresor, luncher, middagar och kryssningar.

Ville ha hjälp
Nu visar det sig att tjänstemannen även har anlitat byggföretaget privat. När han förra våren skulle bygga ett garage kontaktade han företagaren.
- Han ville ha hjälp och frågade då om vi kunde göra det, säger företagaren i polisförhör.
Trots att fakturan från företaget skickades först efter att en polisutredning inletts försäkrar han att det hela tiden var meningen att tjänstemannen skulle betala.
- Tyvärr är mitt dilemma att jag är sen med fakturor. Det är något jag får mycket kritik för, förklarar han i polisförhör.

Inget konstigt
Tjänstemannen själv menar att det inte är något konstigt med att han anlitar ett företag som han har kontakter med i jobbet för att utföra ett arbete åt honom privat.
- Jag ville att det skulle vara bra gjort och de hade ändå ett byggprojekt i närheten av mig. Det är inget konstigt. Det är vanligt att tjänstemän agerar så här inom kommunen. Jag har ju blivit fakturerad för arbetet, säger han i polisförhör.

Måste vara försiktig
När han under förhören får frågan om det någonsin var tal om att han skulle få ett lägre pris som tack för en motprestation nekar han.
- Nej, nej, inte alls. Sådant får man vara försiktig med, säger han.
Han tycker heller inte att det är konstigt att fakturan dröjde till efter att polisutredningen inletts.

Ganska snabbt
- Nej. Egentligen tycker jag att det har gått ganska snabbt. Många gånger kan det ju dröja länge innan man får fakturor, säger han i polisförhör.
Båda männen nekar till brotten de nu står åtalade för.


<span class=Rub1>Enklare lunch - där går gränsen för kommunen

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Tjänstemannen bjöds på lyxmiddagar, taxiresor och kryssningar.
I polisförhören nekar han till misstanken om mutbrott.
- Det här är vanligt bland kommunanställda. Alla blir bjudna, säger han.

Per-Olov Strandberg, personaldirektör vid Norrköpings kommun, reagerar stark på tjänstemannens påstående.
- Det får stå för honom. Min erfarenhet är att vi är försiktiga med att vara med på den här typen av bjudningar, säger han.
Han menar att kommunen är tydlig i sina direktiv när det gäller myndighetspersoner.
- Det är i princip nolltolerans. Det handlar om det är okej att bli bjuden på kaffe och bulle, max en enklare lunch. Som myndighetsperson är det otroligt viktigt att man inte sitter på dubbla stolar, i synnerhet inte när man ska fatta beslut om upphandlingar. Det är något som alla ska vara medvetna om, säger Per-Olov Strandberg.
Den misstänkte tjänstemannen påstår också i polisförhören att det är vanligt bland hans kollegor att de anlitar företag som de har kontakter med i arbete för privata tjänster.
- Som sagt, det får stå för honom. Det där är inget jag känner till. Vår linje är att även det ska undvikas och att man bör vända sig till andra företag istället. Det handlar om att vara ren, säger Per-Olov Strandberg.


<span class=Rub1>Försvann - då minskade kostnaderna dramatiskt

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
Mellan 1998 och 2002 ökade kostnaderna för bostadsanpassningsenheten från 9,8 miljoner kronor till 21,5.
Där jobbade den misstänkta tjänstemannen.
- Sedan han försvann har kostnaden minskat dramatiskt, säger kommundirektör Björn Johansson.</B>

I samband med att tjänstemannen nu står åtalad begär Norrköpings kommun honom på 197 800 kronor i skadestånd.
Men sanningen är att han kan ha kostat kommunen betydligt mycket mer.
- Vi vet inte och vi kommer troligen aldrig att få veta hur mycket. Men innan jag ens vill spekulera i hur mycket det handlar om vill jag avvakta den rättsliga processen, säger Björn Johansson.
Under en översyn som gjordes 2003 upptäcktes det att Norrköpings kostnader för bostadsanpassningsverksamhet var dubbelt så hög som andra jämförbara kommuner, till exempel Linköping. Under åren 1998 till 2002 hade kostnaderna mer än fördubblats samtidigt som antalet ärenden inte ökat i samma takt.
- Efter det har vi visserligen ändrat en del rutiner och gett tydligare instruktioner till de ansvariga, men det är klart att man blir man fundersam, säger Björn Johansson.
- Speciellt som kostnaderna har minskat dramatiskt sedan han försvann. Och det trots att det fortfarande är lika många som behöver få sin lägenhet anpassad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om