15 augusti börjar nya tidtabeller gälla för Östgötatrafiken. Enligt Östgötatrafiken kommer många resenärer i Norrköping, Krokek, Finspång, Skärblacka, Söderköping samt omkringliggande orter som Västra Husby och Östra Ryd att få bättre kollektivtrafik med kortare
restider och fler avgångar. Enligt bolaget kommer 20 000 fler östgötar få bättre kollektivtrafik. Samtidigt kommer som vi tidigare har berättat en del linjer försvinna.
Den nya tidtabellen har sin grund i den satsning på pendlingsstråk som Östgötatrafiken lanserade under sommaren. "I och med hösttidtabellen kommer effekten av förändringarna att märkas fullt ut", skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Enligt Åsa Bjerke har syftet med trafikförändringarna varit att skapa en tidtabell som gör att så många som möjligt väljer kollektivt.
– Några viktiga skäl till att man väljer att åka kollektivt är att det är tillräckligt med turtäthet och man inte tappar tid jämfört med att åka andra transportmedel. Det har varit viktigt när vi utformat trafiken. Och förhoppningen är förstås att fler väljer att åka kollektivt. Att de som gör det fortsätter, att de som gör det ibland gör det lite oftare och att de som inte gjort det tidigare kanske väljer kollektivt ibland, säger hon.
Den nya tidtabellen innebär att flera nya linjer har fått se dagens ljus. Enligt Östgötatrafiken innebär de nya tidtabellerna bland annat att Krokek får en buss var 15:e minut till Norrköping under rusningstid och fler avgångar på kvällar och helger. Östra Ryd får en direktbuss till Norrköping och avgångar även på helgerna. Söderköping får en buss till Norrköping var 10:e minut under rusningstid. Finspång får också exempelvis två nya tätortslinjer.
För att se hur de nya tidtabellerna funkar och för att också se om fler väljer kollektivt fortsätter Östgötatrafiken att löpande följa hur utvecklingen ser ut.
– Det gör vi alltid. Men vi gör också ett årligt trafikbokslut som går in mer på detalj. Samtidigt är det ett knepigt läge. Vi är fortfarande inte tillbaka i samma läge som innan pandemin. Fortfarande reser färre, säger hon.
Ni hoppas att satsningen ska ge 70 000 fler hållbara resor görs per år. När ska ni vara uppe i de siffrorna?
– Vi räknar med att det tar 3-5 år, säger Åsa Bjerke.