Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya tider i trafiken

Antalet döda i vägtrafiken är det lägsta på nästan 100 år enligt Trafikverket. Bidragande faktorer är säkrare fordon och bättre vägar.
I Östergötland dog 13 personer i trafikolyckor under 2010.

Först 1975 infördes lag om säkerhetsbälten i bil, då gällde det bara framsätet. Idag är det självklart att alla i bilen ska sitta bältade.  Foto: Jessica Gow/Scanpix

Först 1975 infördes lag om säkerhetsbälten i bil, då gällde det bara framsätet. Idag är det självklart att alla i bilen ska sitta bältade. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

NORRKÖPING2011-01-04 03:00

Sedan 1970-talet - som var det mest olycksdrabbade årtiondet i svensk historia - har antalet döda i trafiken minskat för varje år. De fem senaste åren har antalet omkomna nästan halverats. Detta gör Sverige till det land som har lägst antal omkomna i förhållande till befolkningens storlek.

"Otrolig"
Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm beskriver utvecklingen som fantastisk:

- Den är helt unik. Otrolig. Vi får gå tillbaka hundra år i tiden för att hitta färre döda på vägarna. Sverige är bäst i världen på trafiksäkerhet, säger han.

Enligt Kenneth Svensson, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket, är det en samverkan av flera faktorer som ligger bakom de goda siffrorna.

Sänkt medelhastighet
- Dels har vi fått bättre vägar och bättre fordon. Men något som vi sett tydligt under 2010 är att medelhastigheten har sänkts på våra vägar, trafikanterna kör lite lugnare, säger han.

De två senaste vintrarna med mycket snö kan dock vara en bidragande orsak.

- Det har skett fler avåkningar men färre dödsolyckor. Detta på grund av att folk kör försiktigare, men också för att de krockar mjukare i snövallar, säger han.

I Östergötland dog 13 personer i trafikolyckor under 2010. I jämförelse med 1970 då 47 personer omkom är det en markant skillnad. Enligt Lars Jonney Jonsson, chef för trafikpolisen i Östergötland, finns det vissa trafiksäkerhetsförbättringar som bidragit till att färre dör i trafiken.

- En milstolpe var när lagen om bilbälte infördes 1975. Sedan märktes en tydlig minskning när det blev lag på vinterdäck 1999, säger han.

En annan faktor så påverkar antalet omkomna i trafiken är de nya säkrare bilarna enligt Lars Jonney Jonsson.

- I dag slår alla småbilar 1980-talets säkraste bil - Volvo 740 - i säkerhet. Nu har varenda bil Abs-bromsar, antispinn- och antisladdsystem, säger han.

Men att det skulle ske färre dödsolyckor för att billister har blivit bättre på att hålla hastighetsgränsen har han svårt att hålla med om.

- Nja, vi har inga problem med att rapportera in fartöverträdelser. Folk kör fortfarande för fort. Jag kan nog säga att de som utvecklats minst de här åren är förarna. Dock har det skett ett trendbrott. Idag är det inte längre jättehäftigt att ha den starkaste motorn och hästkraftsstarkaste bilen, istället har det blivit populärt med bränslesnåla bilar. Det kan ha bidragit till att en del kör långsammare - för att spara ytterligare på bränslet. Men annars tycker jag nog att folk är rätt bra på att ta ut svängarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om