Eschelsonska huset brukar det kunna kallas, efter en 1800-talsköpman som bland annat satte igång med såpfabrikation här.
Huset, ägt av kommunen, har i ett antal år hyrts ut som kursgård till Kriminalvården. Men inte så länge till.
Än finns det tidI stället finns nu snart nog denna magnifika byggnad till reds för någon mer publik, kanske rentav spektakulär, verksamhet. Förslag finns redan om Gamla torget som ett stilfullt eldorado för uteserveringar.
Kriminalvården blir dock kvar hela 2014 så tid finns att fundera, vilket då primärt blir en fråga för stadsbyggnadskontoret.
Spekulanter kommer att höra av sig. Där lär då Ståhls, som redan äger så mycket här omkring, komma att ingå.
Kvarteret heter Gamla Rådstugan, för det var ju här den låg - fram till att nytt rådhus uppfördes vid Tyska torget och togs i bruk år 1734. Det var då det, som in på 1900-talet efterträddes på samma plats av det nutida jättelika Rådhuset.
Men den medeltida rådstugan vid Gamla torget, den revs. Så tillkom då på 1730-talet de första delarna av det, som skulle komma att bli Eschelsonska huset.
Vin och såpaUnder de första hundra åren var detta emellertid Westerbergska huset, efter grosshandlaren Carl Magnus Westerberg. Han inledde den långlivade vinhandeln och lät på 1740-talet även bygga till huset.
Sedan var detta så ståndsmässigt, att kungligheter på besök i staden härbärgerades här.
År 1827 tog Olof Eschelson över.
Han lät snart bygga till, varefter Norrköpings första privatbank öppnade sitt kontor i huset. Eschelson fortsatte vinhanteringen, samtidigt som han också inrättade ett såpsjuderi.
Dessutom bodde han med sin familj här.
Den långa raden vindskupor tillkom på 1910-talet. I den vevan tog det också slut med både vinhantering och såpfabrikation. Kort sagt: En vacker gammal byggnad, rik på minnen. Stiligare läge än så här måste ju också vara svårt att uppbringa i staden.