Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya specialteamet i hemtjänsten har börjat

Ett nytt team inom hemtjänsten har införts för att enbart besöka de omsorgstagare som har bekräftad eller misstänkt covid-19. Tanken är att detta ska minska smittspridningen.

Personalen i teamet kommer ha skyddsutrustning hos alla omsorgstagare de besöker.

Personalen i teamet kommer ha skyddsutrustning hos alla omsorgstagare de besöker.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Norrköping2020-05-12 11:00

Det nya teamet består av totalt 14 personer. Tolv utav dessa arbetar dagtid och två personer arbetar natt. Om en omsorgstagare fått bekräftat att den har covid-19 eller om en läkare eller sjuksköterska bedömt misstanke om detta och skickat underlag för provtagning kommer teamet att ta över vården av denna. På så vis kommer annan personal inom hemtjänsten inte behöva göra några besök hos de omsorgstagare som bär eller misstänks bära på smittan.

– Vi hoppas och tänker att vi ska minska smittspridningen med det, säger områdeschef Elisabeth Heigl.

Till att börja med kommer teamet arbeta i två månader, fram till den 14 juni då semesterperioderna börjar. Efter det kommer en analys att göras av om teamet fortfarande behövs.

Personalen som ingår i teamet får inget extra betalt eller annan kompensation för att ingå.

– Det är helt på frivillig basis, säger Elisabeth Heigl.

I flera andra kommuner har liknande team inom hemtjänsten redan varit i bruk under en tid. I Nyköpings kommun startades till exempel ett sådant team redan i slutet av mars. Men i Norrköping har det alltså dröjt tills nu. Anledningen till det är bland annat att det hittills inte varit tillräckligt många omsorgstagare som varit drabbade för att det skulle finnas ett behov, enligt Elisabeth Heigl.  

– Vi behöver ju ha ett underlag för att det här teamet ska ha tillräckligt att göra. Vi har inte haft så många smittade brukare tidigare och de som varit har varit inom vissa hemtjänstsgrupper som legat nära varandra, säger hon.

– Sedan har tanken funnits ett tag tillbaka, men det tar lite tid att få tag på medarbetare som vill jobba i ett sådant team. Och det är praktiska saker som måste ordnas. Det kräver lite planering, fortsätter hon.

I dagsläget finns ett 20-tal personer med hemtjänst som har, eller misstänks ha, covid-19. Dessa besöks nu av teamet som alltid bär skyddsutrustning. Efter ett besök slängs all skyddsutrustning i speciella avfallsbehållare och ny tas på när man besöker nästa person, berättar Elisabeth Heigl.

Hon berättar vidare att den första helgen för teamet, som började i fredags, gått bra.

– Det har flytit på. Det vi behöver nu är att få personer friskförklarade från vårdcentralen så att man inte stannar kvar för länge i teamet när det inte finns behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!