Nya rutiner ska ge bättre omvårdnad för våldtagna
Efter att ett nytt PM börjat användas på Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping ska kvinnor som utsatts för sexualbrott få en bättre omvårdnad.
Specialistläkaren Birgitta Zdolsek kan känna att hon har dubbla roller när hon dels ska spårsäkra efter en våldtäkt dels vara läkare för patienten. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Tanken är att täcka in hela kedjan, från att kvinnorna kommer hit tills de får kontakt med kuratorerna och har varit här på återbesök. Självklart kan det hända att de behöver träffa läkare senare och det får de så klart, säger Birgitta Zdolsek.
Viktigt med polisanmälan
PM:et är uppdelat i två delar, en för sjuksköterskor och undersköterskor och en för läkare. Några grundläggande rutiner gäller dock och en av dem är att kvinnorna uppmanas att göra en polisanmälan innan de träffar läkaren.
- Vi försöker få dem att förstå att det gagnar dem och att det blir mer trovärdigt om de gör en anmälan, säger Birgitta Zdolsek.
Sjuksköterskan kontrollerar legitimation och pratar med polisen om vad som har hänt. Annars är det meningen att sköterskan bara ska finnas där, inte ställa en massa frågor.
- Kvinnan ska inte behöva upprepa vad som har hänt för alla, men vi försöker se till så att hon aldrig behöver vara ensam, berättar Birgitta Zdolsek.
Däremot vill läkaren helst prata med kvinnan ensam, det kan ju vara så att det är den som utsatt henne för övergreppet som är den som kommit in tillsammans med henne.
Åtgärdskalender
Man kallar också in jourläkaren så fort som möjligt även om brottet skett på helger, kvällar eller nätter, vilket är det vanligaste. Möjlighet finns också att kalla in rättsläkaren, men det görs ofta efter något dygn när eventuella bitmärken och blåmärken syns tydligare. Så hämtas kamera för att förbereda dokumentationen och den provtagningssats, kallad åtgärdskalender, som tagits fram av SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Den innehåller bland annat tops, kam, sax och provrör.
- När jag börjar undersökningen informeras kvinnan om hur den går till och jag ber om hennes medgivande. Sedan får kvinnan först ta av sig på överkroppen och jag undersöker om det finns några sår, sprickor, svullnader eller blåmärken. Allt skrivs ner och dokumenteras genom fotografier och skisser. Sedan får de ta på sig på överkroppen och ta av sig på underkroppen. En gynundersökning görs för att kontrollera eventuella skador och se om det finns levande spermier och utgångsprover tas för gulsot, HIV, könssjukdomar och spårsäkring, säger Birgitta Zdolsek.
Chock och ångest
Alla kvinnor erbjuds att stanna kvar på sjukhuset, men många väljer att ta sig hem.
- De vill bara bort från allt eftersom de känner stark ångest. De som stannar kvar vill vara ifred och sova. Många är till att börja med fåordiga och vill inte prata om det som hänt. Om en kvinna kommer in hit på en fredagsnatt efter att ha utsatts för en våldtäkt, men vill åka hem, ringer alltid en sköterska upp dagen efter och också på söndagen för att hålla kontakten, säger Birgitta Zdolsek.
Psykisk hjälp
Första vardagen efter att våldtäkten skett ringer en av de två kuratorerna upp för att erbjuda sin hjälp. Läkarna vill också helst att kvinnan sjukskrivs i två veckor.
Efter två veckor är det också dags för ett återbesök hos läkaren. Ett viktigt besök som är en del av bearbetningen för att kunna gå vidare, det vill säga för att veta att alla prover är bra och att man ser helt "normal ut" trots övergreppet man varit med om. Det tas då nya prover för att se om kvinnan har smittats av någon könssjukdom. Man gör också ett förnyat graviditetstest. Efter ytterligare tre och sex månader tas ett gulsotsprov och det är först då man kan ta ett HIV-test.
- Arbetet med våldtagna kvinnor berör oss väldigt mycket, men vi behöver använda vår professionalism för att kunna sköta vårt arbete och göra det bästa för kvinnorna, säger Birgitta Zdolsek.
Med hjälp av nya PM:et och en "blå bok", där telefonuppgifter till patienter skrivs upp och gås igenom dagen efter, ska riskerna för att man missar något i omvårdnaden om kvinnan minimeras.