Nya rutiner - då drabbas kvinnor
Kvinnor med misstänkt bröstcancer får vänta längre på besked. Från och med nästa vecka ändras rutinerna på Vrinnevisjukhuset. - Det är en klar försämring, säger överläkare Bo Ekerling på röntgenavdelningen. Både för patienterna och personalen.
Jan Christer Månsson har utformat ett laserkors som möjliggör riktade punktioner mot väldigt små cellförändringar i samband med mammografi. Med hjälp av två laserspalter skapas ett kors på huden över förändringen. Där sticker man. När han nu tvingas sluta sin tjänst på Laboratoriet för klinisk patologi och cytologi, tänker han ägna sig åt forskning. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det har fungerat väldigt bra, säger Bo Ekerling.
Nu kommer kvinnor med misstänkt bröstcancer inte längre att få göra alla prover vid ett och samma tillfälle. Vid första besöket får de göra mammografi, sedan tvingas de komma tillbaka för cytologprov. Svaret kommer de att få vid ett tredje besök.
- När vi har frågat varför man vill göra den här försämringen i Norrköping har vi fått svaret att det inte behöver vara bättre här än i Linköping, säger Bo Ekerling. Konstigt. Man tycker det borde vara en strävan att förbättra för alla kvinnor, istället är det tvärtom.
"En förbättring"
Julia Bak, laboratoriechef för Klinisk Patologi och Cytologi i Östergötland, anser inte att förändringarna är en självklar försämring för patienterna.
- Det finns undersökningar som visar att inte alla kvinnor vill ha besked för snabbt, säger hon. Beskedet var dessutom preliminärt. I Linköping avvecklades det systemet efter önskemål från onkologer och kirurger. Det definitiva svaret kommer inte att dröja längre än tidigare.
Men på Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, har man inte hört talas om någon undersökning som visar att kvinnor inte vill ha snabbt besked.
- Kvaliteten är viktigast, säger Ingrid Kössler, ordförande i BRO. Men klarar man alla prover på en dag är det jättebra, det allra bästa. Det är svårt att gå med ångesten och oron.
På andra ställen i landet försöker man istället förkorta väntetiden för kvinnorna. Till exempel i Malmö, där man inrättat ett patientcentrum för bröstsjukdomar. En dag varje vecka har man öppen mottagning, dit oroliga kvinnor kan komma. Där får de göra alla undersökningar och få svar direkt. Utan någon tidsbeställning. Allt för att kvinnorna ska slippa stressande väntetider.
Erfaren cytolog sparkas
En av anledningarna till att samarbetet fungerat så bra på Vrinnevisjukhuset är Jan Christer Månsson. En erkänt skicklig cytolog som vigt sitt liv åt kvinnor med bröstcancer. Han var med och startade de mammografiska hälsokontrollerna i Östergötland 1978. I 36 år har han gjort bröstpunktioner.
- Att utföra bröstpunktioner är ett hantverk, säger han själv. För att veta exakt var man ska sticka krävs lång erfarenhet. Sticker man det minsta fel blir inte provet tillförlitligt.
Sedan drygt två år tillbaka delar han sin tid mellan Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset. I augusti fick Jan Christer Månsson ett mail, där det meddelades att hans avtal är uppsagt från och med den 15 oktober. Samma datum som de nya rutinerna införs på Vrinnevisjukhuset. Jan Christer Månsson är 73 år, men vill inget hellre än att fortsätta jobba. Han är omvittnat vital. Och på Vrinnevisjukhuset vill man inget hellre än att han ska fortsätta.
- Vi är glada och tacksamma för varje dag vi får ha honom här, säger Bo Ekerling. När jag ser något på mammografin som jag misstänker är cancer, går jag till honom och diskuterar. Han gör sedan punktionen och jag får svaret direkt. Sådan snabb feedback är ovärderlig. Då vet jag vem patienten är och har allt aktuellt.
- I fortsättningen får jag ett svar i min brevlåda efter några dagar, kanske en vecka. Det säger sig självt att det är sämre både för oss som arbetar här och för patienterna.
Det värdefulla samarbetet mellan mammografin och cytologin slås alltså sönder.
Skapar ångest
Jan Christer Månsson har hela tiden arbetat för att kvinnorna ska få ett snabbt besked.
- Jag vet vilken ångest det här skapar hos kvinnorna, säger han. Speciellt för kvinnor som redan har opererats för bröstcancer. När man petar i det här ska man komma i håg att det är oändliga mängder ångest man väcker.
Julia Bak, som är den som sagt upp avtalet, förnekar att Jan Christer Månsson får sluta på grund av att han inte vill medverka till att kvinnor med misstänkt bröstcancer ska behöva vänta längre på svar.
- Det är en befängd tanke, säger hon. Orsaken till att avtalet med den här läkaren som snart är 74 år sägs upp vill jag inte gå in på. Men på sikt är det bäst för patienter och sjukvård i Östergötland.
Personalen på Vrinnevisjukhuset har inte tillfrågats om förändringarna.
- Ingen har hört vad vi som jobbar med det här tycker, säger Bo Ekerling. Vi har bara ställts inför fullbordat faktum. Det är verkligen konstigt att säga upp någon med Jan Christers kunskap och erfarenhet när det är brist på både cytologer och patologer här i Östergötland.
Många av läkarna på Vrinnevisjukhuset tror att uppsägningen av Jan Christer Månssons avtal är ett steg mot att flytta allt mer av verksamheten till Linköping. Och att det i förlängningen förmodligen innebär att en del av de kvinnor som ska undersökas på Vrinnevisjukhuset kommer att hänvisas till Universitetssjukhuset i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!