Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya riktlinjer för odling i stan

Åtta nya odlingsområden och nya riktlinjer för odling på kolonilotter, odlingslotter och stadsodling.

I dag. De odlingsområden som finns i dag, både kolonilottsområden och odlingslottsområden.

I dag. De odlingsområden som finns i dag, både kolonilottsområden och odlingslottsområden.

Foto: Norrköpings kommun

NORRKÖPING2016-12-06 19:00

Under hösten har tekniska kontoret, bygg- och miljökontoret och stadsbyggnadskontoret, i kontakt med de odlingsföreningar som finns, arbetat fram ett förslag på riktlinjer för odling på kommunal mark i Norrköping.

– Anledningen till att vi tar fram riktlinjerna är att vi ser en ökad efterfrågan. Folk frågar: "Var kan vi odla våra grönsaker?", säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

Samtidigt pågår ett arbete med en översiktplan för staden, där nya områden för odling ska pekas ut. Dessutom behövs en översyn av de områden som finns redan idag.

– Där ser vi att det behövs tydligare regler för vad som gäller i olika områden. I dag råder lite oklarheter på olika områden, om vad som är tillåtet och inte. Det ska bli mer ordning och reda när det gäller odlingslotterna, säger Karin Jonsson.

– Vi tycker också att det är roligt att folk vill odla så vi vill främja det.

Klara Jarstad, landskapsingenjör vid tekniska kontoret, har tagit fram ett förslag som nämnden ska ta ställning till nästa vecka. Sedan ska det ut på remiss till de som odlar i de olika områdena, inför beslut i nämnden i april.

I Norrköping finns tre kolonilottsområden med 355 kolonilotter, där kommunen tillåter lite större hus, där man kan sova över på sommaren, och 1007 odlingslotter fördelat på elva områden. Det finns två typer av odlingslotter: rena odlingslotter och sådana där man tillåter en liten bod eller raststuga.

Därutöver finns det stadsodling på tre platser.

Totalt finns det 14 områden. Norrköping ligger bra till, på plats nio, bland de kommuner som arrenderar ut mest odlingsmark.

I den nya översiktsplanen pekas åtta nya odlingsområden ut, där man tänkt sig odlingslotter. I huvudsak är det i de södra delarna av stan, utanför Smedby, Hageby, Vrinnevi och Klockaretorpet men också vid Johannisborg vid Inre hamnen.

Klara Jarstad talar om att ha tydliga regler, för byggnation, avfallshantering, toalett och avlopp.

– Vi får tydliga spelregler, för alla parter. Det kommer att leda till bättre fungerande odlingsområden i Norrköping.

I strategin för odlingsområdena står odling i fokus, med krav på odling på en viss andel av ytan. Kommunen vill undvika en utveckling till fritidsstugeområden. De som byggt utan tillstånd på odlingslotter kan tvingas ta bort det.

– Vi vill också se till att vi har odling som skapar ett mervärde: vi vill att alla odlingsområden ska vara attraktiva, både för dem som odlar där men också för alla andra Norrköpingsbor och de som besöker Norrköping.

Varje enskilt odlingsområde kommer att få en handlingsplan.

Fakta

Kommunen tar fram nya riktlinjer för odling på kommunal mark i Norrköping.

Riktlinjerna är indelade i strategi, i vilken riktning kommunen vill att odlingsområdena ska utvecklas, och ett regelverk för byggnation, toalett, avfall och ekologisk odling. Odling ska stå i fokus. Kommunen vill undvika en utveckling till fritidsstugeområden.

Nu i december ska tekniska nämnden ta ställning till förslaget som sedan ska ut på remiss.

Kommunen ska samråda med alla de 14 odlingsföreningarna, Studiefrämjandet som är den organisation som stadsodlingen ligger under, samt Koloniträdgårdsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om