Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya ränder i parken

KOLMÅRDEN
Maksim, Timur och Kazan.
Kolmårdens djurpark har fått tre nytillskott i tigerflocken. De är unga sibiriska tigerhanar. Vi har träffat dem.

Här är de tre nyinflyttade tigrarna - Maksim, Timur och Kazan. De ser stora och kraftiga ut, men ännu är de inte fullvuxna. De väger bara omkring 100 kilo och en fullvuxen sibirisk tiger kan väga tre gånger så mycket. Särskilt modiga är de inte heller, ännu är de ganska skygga. Det tar tid innan de vänjt sig vid den nya miljön.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Här är de tre nyinflyttade tigrarna - Maksim, Timur och Kazan. De ser stora och kraftiga ut, men ännu är de inte fullvuxna. De väger bara omkring 100 kilo och en fullvuxen sibirisk tiger kan väga tre gånger så mycket. Särskilt modiga är de inte heller, ännu är de ganska skygga. Det tar tid innan de vänjt sig vid den nya miljön. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-04-01 00:00
Luckan öppnas från tigerhuset och ut i solen kommer de nya unghannarna lufsande en efter en. De har en tjock och vackert ljusgul päls och en kraftig svans.
- Vi ska övergå till sibiriska tigrar, från att ha haft bengaliska tigrar i alla år. De är bättre anpassade efter vårt klimat, säger Tomas Lind, rovdjursansvarig på djurparken.
Kolmårdens djurpark är med i ett avelsprojekt på tigrar som bland annat innebär att en bra genetisk stam bevaras, så att man i framtiden ska ha möjligheten att kunna placera ut tigrarna i det fria.
Kolmården har genom projektet fått de här tre renrasiga kullbröderna från en djurpark i Holland. De är ett och ett halvt år gamla och väger drygt 100 kilo.

<b>Ännu inte med i flocken</b>
För fyra månader sedan separerades ungarna från sin mamma, för att åka till Sverige. Sedan de kom till Kolmårdens djurpark har de suttit i rabies- och salmonellakarantän.
I tigerhagen går Maksim och Kazan ihop, medan Timur ofta håller sig på sin egen kant. Emellanåt fräser de lite åt Tomas.
- Det tar ett tag innan de känner sig hemma. Det går framåt hela tiden, men det går långsamt, säger Tomas Lind.
Kolmårdens djurpark har haft tigrar sedan 1965. Flocken bestod till de tre nykomlingarna dök upp av sju icke-renrasig bengaliska tigrar.
De nya tigrarna har ännu inte introducerats i flocken, men de har hälsat mycket på varandra genom galler.
- Våra tigrar är vana att leva i grupp och vi hade hoppats att det skulle gå att föra över på de här re, som inte är lika sociala. Men i dagsläget ser det inte så bra ut.

<b>Skygga nykomlingar</b>
- De är lite skygga och fräser lite åt oss. Men det tar tid för dem att vänja sig vid varandra och de kommer inte att kunna gå ihop med den gamla tigerflocken till sommaren, utan de får gå i hagen skift. Några av gamlingarna tycker inte om dem, en meningen är att dem ska härifrån. Vi kollar med andra djurparker vilka som är intresserade av dem.
Förhoppningsvis ska de sibiriska hanarna få sällskap av några honor till hösten, så att det i framtiden kan bli tigerungar.
Den sibirisk tigern, eller amurtigern, är den största av alla tigerns underarter och kan väga uppåt 300 kilo som fullvuxen. De härrör från ryska Fjärran Östern och det uppges finnas omkring 350-400 exemplar.
- Men det är osäkra siffror. Enligt en rapport jag fick här om dagen finns endast 200, efter den hårda vintern, säger Tomas Lind.
Kolmårdens djurpark fokuserar nu extra mycket på just tigern, genom en tigerkampanj som går ut på att sprida information och att stödja olika projekt för att bevara den vilda tigern som i dag är utrotningshotad.
- Jag tycker att det är viktigt att satsa på tigrar, säger tomas Lind. Tigern är symbolen för det vilda och kan man inte rädda den, vad kan man då rädda?

<b>Tigerpenissoppa säljs</b>
Av de tigrar som skjuts av tjuvskyttar framställs bland annat tigerpenissoppa och tigervin som tros vara potenshöjande och säljs i Kina, Japan och Taiwan .
- En del säger att viagra är räddningen för världens tigrar. Turister bör bojkotta sådana produkterna eftersom tigern är ett hotat djur. Dessutom är det straffbart att föra in sådant i Sverige.
Kolmården har som målsättning att samla in 15.000 euro till de olika projekten. Bland annat stöds ett projekt med vakter som förhindrar tjuvskytte i Taiwan.
- De gör dagliga räder för att hålla undan tjuvjägare, säger Tomas Lind.
- I projekten vi stödjer involveras lokalbefolkningen på olika sätt. Det är viktigt att det inte finns ett motstånd där och att de kan försörja sig på annat än tjuvjakt, avslutar Tomas Lind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om