Nya pedagogiska lösningar lockar

Nyexaminerad med hela Sveriges skolor framför sina fötter. Valet föll på Borgsmoskolan för språkläraren Cornelia Wilhelmsson.

Foto: Privat

Norrköping2015-08-07 06:30

Som nyexaminerad lärare i svenska och engelska har 24-åriga Cornelia Wilhelmsson varit hett villebråd under sommaren. Hon är en del av den lilla, men eftertraktade, skara lärare som examinerades från Linköpings universitet i juni.

– Väldigt många kursare hoppade av under utbildningens gång, berättar Cornelia. Flera av dem jag blev vän med under första året försvann tidigt. Vi började som 400 stycken, men vid examensceremonin fem år senare var vi bara en handfull kvar.

– Det känns synd. Samtidigt så kanske det är bra om man inser att man inte klarar av eller vill vara lärare.

När Cornelia sökte till lärarhögskolan varnades hon för att undervisa i två språk på grund av arbetsbelastningen, men lät inte det stoppa henne.

– Jag tänkte att jag är väl inte den första läraren i svenska och engelska, skrattar Cornelia. Jag vill undervisa i ämnen jag verkligen älskar. Om jag skulle ha undervisat i matte eller NO skulle det nog inte ha gått särskilt bra för varken mig eller barnen i slutändan.

Uppvuxen i Västergötland kom Cornelia till Linköping för studiernas skull och "fastnade", som hon själv beskriver det. Efter en sommar som språkreselärare i brittiska Bournemouth inleder hon sin lärarkarriär på Borgsmoskolan på måndag. Medan kurskamraterna återvänder till sina hemtrakter eller jobbar i Linköping har Cornelia valt att pendla till Norrköping. Vad var det då som gjorde att valet föll på Borgsmo?

– Dels att de var ute i väldigt god tid med rekryteringen, säger Cornelia. Det är viktigt. Och jag trivdes på intervjun. Jag gillar dessutom att dansa så för mig är det ett plus att de dessutom jobbar med olika profiler på elevens val.

Borgsmoskolan arbetar sedan en tid efter ett nytt koncept där klassindelningen sker beroende på språkkunskaper istället för elevernas ålder, något som också tilltalade Cornelia.

– Eftersom jag är helt färsk från universitetet lockar det med en skola som arbetar mycket med pedagogik och inte är rädd för att prova nya grejer. Det är ett gott tecken att man vågar titta på nya lösningar och inte bara fastna i det som har funkat förr.

Thomas Stenberg, rektor på Borgsmoskolan, menar att det nya arbetssättet blir en hjälp i undervisningen för både elever och lärare.

– Det blir svårt att undervisa på lika villkor när språket tar stor del av tiden, säger Thomas Stenberg. Vi hoppas att det här arbetssättet ska lyfta undervisningen. Alternativet är att lärarna ska undervisa i klasser med olika nivåer, och det har visat sig vara ett problem.

Cornelia förbereder sig som bäst för första dagen på jobbet och att möta eleverna.

– Det är lite pirrigt, men mest kul. Alla tycker ju någonting om läraryrket just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om