Nya öppningar från Linköping om Symfoniorkesterns framtid
NORRKÖPINGLinköpings kommun tycks nu vara beredd att bidra med mer till Symfoniorkestern i Norrköping (SON).- Vi måste vara öppna för orkesterns både akuta och mer långsiktiga behov, säger kommunalrådet Mats Johansson (s). Orkestern har ett stort regionalt värde.- Det är klart att vi ska fixa det här, tillägger han.
Länge har talats om regionalisering av orkestern som ett sätt att klara finansieringen, som blivit en allt tyngre kvarnsten om halsen på redan ekonomiskt pressade Norrköping.
Problemet har varit att övriga regionen - där ju då Linköping väger i särklass tyngst - inte varit så intresserad av denna regionalisering.Men nu tycks tongångarna vara på väg att ändras. En tjänstemannautredning, där Norrköpings förre kulturdirektör Hans Johansson är ett tungt namn, ska ta fram förslag till hur Symfoniorkestern med gemensamma ansträngningar ska kunna överleva och utvecklas.
<b>Regeringspropositionen</b>
Sedan pekas det också på regeringens proposition i regionfrågan, som kom härommånaden. Där föreslås möjligheten att bilda kommunala regionförbund, och Östsam ligger nu också i startgroparna för detta. Östsam skulle också, som redovisats i Folkbladet, kunna bli ny huvudman för Symfoniorkestern.
Så långt dock i sig ingen avgörande förändring. Symfoniorkesterns problem är ju finansieringen, och att länets samlade kommuner blir huvudman är en klen glädje - så länge de inte också skjuter till pengar.
Men enligt Mats Johansson, kommunalråd för bland annat kulturfrågor i Linköping, måste detta vara en mer eller mindre självklar följd av en regionalisering. Utan att ge något uttryckligt löfte låter han förstå, att Linköpings kommun i princip är beredd att bidra med mer.
Fast först måste då alla andra möjligheter vara genomlysta, till exempel vilken storlek orkestern ska ha. Att minska orkesterns numerär från nuvarande ca 87 musiker skulle naturligtvis spara pengar men har sagts vara ogörligt av konstnärliga skäl.
Men är det verkligen det? Här finns olika bud från experthåll och detta är en fråga som, säger Mats Johansson, Linköpings kommun vill se ordentligt genomlyst innan man engagerar sig djupare.
<b>Sponsring lättare</b>
Skulle man få till en regional lösning får sedan var och en av de 13 östgötakommunerna, om än givetvis mer eller mindre, engagera sig i Symfoniorkestern. Sedan får orkestern förstås byta namn, den kan inte längre vara "Norrköpings". Men det ska väl inte utgöra något större problem.
Mats Johansson påpekr, att det inte rör sig enbart om själva kommunerna. Nej, här kommer också näringslivet in i bilden.
- Det är klart att det med en regional lösning kommer att kunna finnas betydligt mer av sponsorpengar att hämta i Linköping.
Han vill gärna se en långsiktig regional lösning för Symfoniorkestern. Men understryker att Linköpings kommun måste intressera sig också för orkesterns akuta ekonomiska problem.
- Samtal pågår, och vi stänger inga dörrar, säger han.
Ordförande för Symfoniorkestern är, efter Gunnel Gennebäcks avgång, Margareta Borggren (s).
<b>Inget nytt</b>
Hon säger sig inte ha uppfattat något nytt i regionaliseringsfrågan men hänvisar till den nämnda utredningen med Hans Johansson.
Men de andra kommunerna, finns det nu inte mer positiva tongångar från dem?
- Jag vet inte, det får du fråga dem om. Men självfallet är det min förhoppning.
Margareta Borggren menar, att det finns alla skäl till att andra kommuner bör betala mer för Symfonikorkestern än de gör nu. Linköping köper konserter billigt. Undersökningar visar vidare, att folk i Finspång och Söderköping går på konserterna i lika hög andel som Norrköpingsborna. Utan att kommunerna fördenskull bidrar till orkestern.
<b>Nästa års budget</b>
Så har det ju också varit länge, och det är det som man nu hoppas få ändring på.
- Vi pratar med varandra, försäkrar Margareta Borggren.
Diskussioner om orkesterns budget för nästa år pågår nu med kommunledningen. Enligt Margareta Borggren begär man mer än för i år - bland annat eftersom de enligt uppgift lågavlönade musikerna måste få upp sina löner i nivå med andra orkestrar.
Men om man också får igenom budgetönskemålen, det återstår ännu att se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!