Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya Navestad tar form

NORRKÖPING
Som ett gigantiskt betongmonument över miljonprogrammets fiasko har det stått där. Navestad. Bostadsområdet ingen vill bo i.
Nu reser det sig likt en fågel Fenix ur förnedring och byggdamm. Fram stiger ett förvandlat Navestad. En miljard kronor senare är skamfläcken på väg att bli kommunens stolthet.

Ingen vill bo i Navestad. Men alla som bor där verkar trivas mycket bra. Till exempel Meryem Gezici, som bott först i Guldringen och sedan i Silverringen ändå sedan hon kom till Sverige för 20 år sedan.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Ingen vill bo i Navestad. Men alla som bor där verkar trivas mycket bra. Till exempel Meryem Gezici, som bott först i Guldringen och sedan i Silverringen ändå sedan hon kom till Sverige för 20 år sedan. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-06-27 00:00
De första som möter i Silverringen är glada kossor. Det är också det närmaste naturen man kommer i detta asfaltsområde. Stora kor, målade på ena husväggen. Levande kor skulle förmodligen dö av ångest inom en vecka.
Här finns förresten inte tillräckligt mycket gräs för att livnära en enda ko, om den mot förmodan skulle överleva miljön.

<b>Ser skogen</b>
Men bakom ringarnas innergårdar finns det gräsmattor. Och kommer man upp på femte våningen ser man skogen bakom betongsilhuetten.
Just nu är Silverringen en enda stor byggarbetsplats. Lars-Hugo Lövdahl kryssar fram mellan byggbråten i sin eldrivna rullstol.
- Jag har bott här sedan 1996, säger han. Tidigare bodde jag i en patriciervåning på Norra Promenaden. Men så fick jag stroke och var tvungen att flytta. Här är mycket bättre. Jag trivs jättebra. Från början bodde jag i Guldringen. Men där har man byggt en skola nu.

<b>Evakuerad 2.5 år</b>
Han fick en evakueringslägenhet i Silverringen.
- Jag skulle bo där några månader. Det har blivit två och ett halvt år. För några veckor sedan fick jag en ny evakueringslägenhet, men då sa jag stopp. Så nu har jag fått en permanent bostad i Silverringen.
Det har sina nackdelar att bo på en byggarbetsplats.
- Visst har det varit jobbigt under ombyggnaden, säger Lars-Hugo Lövdahl. De borrar och skorrar tidigt på morgonen. Men man får tänka på att det blir mycket bättre när det är färdigt. Jag har sett nya området och det är jättefint.

<b>Många olika språk</b>
Att gå runt i Navestad är som att vara på toppmöte i FN. Här möts de flesta nationer. Problemet är att här är det ingen som har små hörlurar där en tolk översätter allt som sägs. Det kan skapa vissa problem. I gengäld är alla glada och vänliga. Och det konstiga är att de flesta som bor i Navestad verkar trivas, trots att de bor i ett område ingen vill bo i.
- Jag trivs så bra här, säger Meryem Gezici, som kom till Navestad från Turkiet för 20 år sedan. Först bodde jag i Guldringen, men det är bättre i Silverringen. Och nu blir det ännu bättre efter renoveringen.
1 600 lägenheter ska bli 950. Ringarna öppnas upp och husen blir lägre. Betongen göms under puts, som sedan målas gul eller vit. Skillnaden mellan det område som är klart i Guldringen och de slitna, gamla betongkolosserna i Silverringen är slående.
- Utseendet blir verkligen ett helt annat på området, säger projektchefen Göran Hermelin. Jag tycker arkitekten har lyckats bra med tanke på de begränsade medel vi haft att arbeta med. Man ska komma ihåg att skolorna tagit ganska mycket av den miljard vi har till vårt förfogande.
Två nya skolor blir det i området. I Guldringen är redan förskolan och skolan Diamanten klar. En motsvarande skola i Silverringen ska vara färdigbyggd vid årsskiftet 03-04.

<b>Problem från början</b>
Göran Hermelin var med och byggde Navestad i slutet av 1960-talet.
- Det var ett av mina första jobb. Då fanns det många omoderna lägenheter i centrala Norrköping med dass på gården. Dessutom var det bostadsbrist. Man tyckte Navestad blev fint. Men redan när vi började bygga Silverringen kunde man se problemet med vakanta lägenheter. Det gjorde att planeringen fick göras om. Ändå blev det för många lägenheter.
Hela projektet med Ringdansen, som Silverringen och Guldringen döps om till, präglas av miljötänkande. Alla leverantörer får redovisa vad deras material innehåller.
- De måste dokumentera innehållet i en pärm. Det kommer hela tiden nya upptäckter och då är det bra att veta vilka kemikalier och annat som finns i våra hus. Men det är naturligtvis ett väldigt omfattande dokumentationsarbete.

<b>Miljömässigt</b>
Rivningen sker också miljömässigt. Byggavfallet sorteras och så mycket som möjligt återanvänds.
Benny Carlner på Betongdemolering jobbar med rivningen av Silverringen 90 och 92.
- Vi river ungefär åtta lägenheter på en dag, berättar han. Först kommer två man och plockar bort kök, dörrar, elkablar och alla plastdetaljer. Sedan kommer jag och en kollega. Vi tar bort allt gips och trä. Sedan kör vi ut allt och sorterar. Därefter är det bara att lyfta ner block för block.
Det ser inte ut att ha hänt mycket med lägenheterna sedan husen byggdes. Väggarna som rivs ner har storblommiga tapeter i brunt och orange. Köksinredningen för tankarna till tiden när Arvingarna körde lastbil i TV-rutan.
- Lägenheterna har inte renoverats på 30 år, säger Göran Hermelin. Husen är väldigt nedslitna. Visst hade man önskat att man kunnat blåsa ut lägenheterna helt och kanske kostat på köken mer, men då hade vi varit tvungna att höja hyrorna. Det mesta har skett i samråd med hyresgästerna. Vi har lyssnat och de har fått igenom flera av sina idéer. Bland annat har balkongerna gjorts större och ett hus har fått takaltaner.
Nästa sommar ska hela Ringdansen stå färdig. Och då är också förhoppningen att alla lägenheter ska vara uthyrda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om