Det har varit en stunds väntan sedan det där första spadtaget våren 2023 men på måndagseftermiddagen ska den uppfräschade Ljuraparken äntligen invigas. Projektet har försenats ett halvår på grund av att entreprenören försenades samt att vintern satte lite käppar i hjulen på vissa arbetsmoment.
Det är ganska så mycket folk samlade i Ljuraparken – vädret är på arrangörens sida denna dag– och det är naturligtvis barn och barnfamiljer som dominerar. Men även många äldre Ljurabor passar på att titta till vad som händer i området och få sig en varm korv och kaffe som det bjuds på.
Jessica Posada är projektsamordnare från Norrköpings kommun för nya Ljuraparken och finns på plats för att ordna det allra sista. Vi frågar om de märkt att öppnandet av lekplatsen och allt det andra varit efterlängtat av Ljuraborna?
– Ja, verkligen! Jag har fått många samtal från folk som bor i området och mycket mejl där man undrat när det öppnar. Vi har ju blivit påminda om förseningen och har fått förklara att vi gör så gott vi kan och att vi tryckt på så det kan öppna så fort som möjligt, säger Jessica Posada som pekar ut för oss vad som är nytt.
– Vi har bland annat en liten käpphästbana och så en linbana, en ny basketplan och en snurrkarusell. Sedan finns det ett helt nytt utegym lite längre bort i parken.
Hon berättar att hela projektet landar på 9,1 miljoner kronor, det som också budgeterats.
– Vi har också gjort väldigt stora insatser med översvämningsproblematiken i området. Vi har grävt en stor dagvattendamm och så diken som leder bort vattnet dit, sedan kommer även detta att svämma över vid ett hundraårsregn, alltså extremregn. Vi måste ju möta framtidens problematik när det gäller dagvattenhantering, förklarar Jessica Posada.
Förutom lek och förbättrad dagvattenhantering finns det också en trygghetsaspekt avspeglat i projektet. En del av detta är Parkhuset som Hyresbostäder bemannar och som kommer att anta rollen som en samlingspunkt i Ljura.
– Ja, det är tänkt att bli Ljuras mötesplats. Där kommer vi att ha en trygghetsvärd som är stationerad året runt, vissa tider på sommaren och andra på hösten eller vintern, säger Tomas Lindqvist, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.
– Men tanken är att människor ska komma hit, fundera lite själv vad de vill göra. Sedan stöttar och hjälper trygghetsvärden att försöka genomföra det. För det är ju så att tillsammans så har ju människor en möjlighet att skapa trygghet. Man kan säga att det är en variant på Kunskapens hus i Klockaretorpet.
Samiya Mohamad går och delar ut lappar om Parkhuset och bär en tröja som bär en text. Vi frågar vad det betyder?
– "Power in da hood" är ett projekt jag driver tillsammans med tjejer i Navestad som Stadsmissionen står bakom. Vi gör olika aktiviteter, inhämtar kunskap så att tjejer kan påverka sina egna områden, förklarar Samiya som också samverkar med Hyresbostäder och gärna vill att de här idéerna sprids även till Ljura.
– Det är så viktigt att inkludera tjejer inom samhällsförändring. Till exempel genom att de är med och engagerar sig så kan de också få möjlighet till självledarskap och makt.
Under tiden pågår lek och många köar för att få sig en grillad i bröd. Om en stund ska tal hållas och bandet klippas, Ljuraparken är invigd.