Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya listor väntar vården - nästa år

Tro inte att diskussionerna om prioriteringar i sjukvården är avslutade. Landstinget är redan i full gång med att diskutera förändringar - till nästa år.

- Jag är jätteglad över den debatt vi fått om prioriteringarna. Vi måste bara hitta sätt att engagera ännu fler, säger Anna-Lena Sörenson.

- Jag är jätteglad över den debatt vi fått om prioriteringarna. Vi måste bara hitta sätt att engagera ännu fler, säger Anna-Lena Sörenson.

Foto:

NORRKÖPING2004-01-22 06:00
Det handlar bland annat om psykvården. Mer pengar dit är troligt, men också ökade krav på att använda resurserna bättre och effektivare. Därmed också mindre pengar till något annat. För någon manna från himlen är icke att vänta 2005 heller.

Bra exempel
- Psykiatrin är ett bra exempel på behovet av omfördelning av resurserna, säger Anna-Lena Sörenson, ordförande (s) i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Psykisk ohälsa, cancer-, infektions- och njursjukdomar är också exempel på sjukdomsgrupper där man hittills inte kunnat bedöma konsekvenserna av en utbudsminskning - "svarta listan" om man så vill.
- Däremot kommer vi i fortsättningen inte att fördela mer pengar till någon verksamhet utan att kräva effektiviseringar och klara besked om hur de kommer att använda pengarna.

Inget nytt
- Egentligen är det inget nytt i detta att man prioriterar olika verksamheter. det nya är att vi den här gången har fört ut frågorna till en bred debatt. Nu får vi ta lärdom av det som varit under 2003 tills det är dags att diskutera 2005 års verksamhet.
En sak som kommit fram är att det krävs bättre konsekvensbeskrivningar. De som berörs måste bli tydligare på att förklara följderna av olika åtgärder.
- Annars är jag jätteglad att vi fått igång en allmän debatt om hur pengarna ska användas, säger Anna-Lena Sörenson. Jag ser inget negativt med det.
- Det man kan beklaga är de missförstånd och direkta fel som förekommit i debatten.

Läkarna bestämmer
-Självklart är det så att det är läkarna som alltid måste bestämma vilken vård som varje enskild patient behöver. Alla har rätt till en individuell bedömning. Vad vi har gjort är att tala om vad som är lågt prioriterat. Det är vad listorna handlar om.
-Vi politiker får ta på oss ansvaret för att vi inte riktigt lyckats förklara detta fullt ut. Det är en av de saker vi måste diskutera framöver. Hur ska vi nå ut med frågorna och engagera folk i de här frågorna på ett bra sätt? Vi vill ju ha diskussioner och debatt.

400 bjudna - 20 kom
Ett försök gjordes i veckan med att bjuda in 400 slumpvis utvalda personer till att delta i en sådan diskussion. Det kom 20.
- En besvikelse, men vi får pröva nya vägar, säger Anna-Lena Sörenson.
-Det här gäller ju inte bara sjukvården utan hur vi i de politiska partierna ska hitta nya former för att engagera fler i samhällsdebatten, väcka liv i folkrörelsetraditionen.

Ny tidplan
Den tidplan som nu beslutats innebär att alla inblandade - politiker, medicinska rådgivare, läkare, centrumchefer m fl - de närmaste månaderna diskuterar hur vården ska se ut framöver. Och inte minst hur den nuvarande prioriteringen fungerar. Ingenting undantaget.
Ändrade behov innebär nya prioriteringar och omfördelning av pengar och personal.
I maj-juni ska arbetet vara framme för att föra ut en ny diskussion och debatt.
Om hur vi ska ha´t och var vi ska ta´t.
Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände också ett förslag till upphandling av högspecialiserad vård från Universitetssjukhuset för 431,5 miljoner kronor.
Häri ligger ett besparingskrav på tre procent, till skillnad från länssjukvårdens 10 procent. Här handlar det bl a om Hjärtcentrum, Barn- och ungdomsmedicinska kliniken, Rekonstruktionscentrum (neurokirurgi, hand- och plastikkirurgi, öron och ögon mm) och Kirurgi- och onkologicentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om