Nya krav: Alla hus måste radonmätas
Norrköpings kommun ställer nu krav på att inomhusluften i alla bostäder, skolor och förskolor i kommunen radonmäts. Är radonhalten för hög måste fastighetsägaren dessutom åtgärda detta. Bakom dessa krav finns ett riksdagsbeslut.
Ställer krav. Pia Kagevik och Per Linnér är ansvariga för radonprojektet i Norrköpings kommun, ett arbete som drar igång på allvar under hösten. De båda är miljö- och hälsoskyddsinspektörer och kommer nu att ställa krav på fastighetsägare att mäta radonhalten inomhus. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
I landets kommuner är det väldigt olika hur arbetet med att försöka följa riksdagens uppställda mål prioriteras, så är det även i Östergötland. Linköping ligger långt framme och där har bland annat villaägare erbjudits subventionerad radonmätning av sina hus. Där konstateras nu att var fjärde villa troligen har för höga radonvärden. Även i Söderköping har arbetet kommit en bra bit på väg.
På gång
I Norrköping drar ett radonprojekt igång nu i höst, där riksdagens mål är vad som gäller. Först ska inomhusluften i samtliga skolor och förskolor i kommunen mätas.
- Vi tror inte att vi kommer att hitta så höga radonhalter i skolor, förskolor eller flerbostadshus. Här finns oftast en bättre ventilation än i småhus och det är bra ur radonsynpunkt, säger Pia Kagevik, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Norrköpings kommun.
Tillsammans med kollegan Per Linnér är hon ansvarig för radonprojektet.
- Vi kommer att ställa krav på fastighetsägarna att mäta och sedan eventuellt åtgärda. Däremot är det inte vår uppgift att genomföra mätningarna eller åtgärderna, det är upp till fastighetsägaren, säger de båda.
Tidigare mätningar
En hel del radonmätningar har gjorts i kommunen tidigare genom åren, några få i flerbostadshus och skolor, lite fler i småhus. Men aldrig har någon kartläggning som den som nu är på gång genomförts.
- Vad jag vet så har vi i alla fall inte hittat några extremt höga värden i kommunen tidigare, säger Pia Kagevik.
Det finns kända områden inom kommunens gränser där halterna av markradon och radon i vatten är högre än på andra platser.
Bland annat gäller det Kolmården, Jursla och andra områden norr om Bråviken.
Kommunen har samlat uppgifter om alla radonmätningar som hittills gjorts i ett register, där uppgifterna är offentliga. Många ringer exempelvis och frågar om radonhalter när de tänker köpa ett nytt hus. Radon räknas nämligen inte som ett dolt fel vid husköp och upptäcks för höga halter efter köpet är det upp till köparen att betala för sanering.
Kan få bidrag
Den som vill mäta radonhalten i sitt hus kan ta kontakt med kommunen för att få råd och tips och även för att få namn på konsulter som sysslar med mätning. Krävs det åtgärder på grund av för hög radonhalt finns det bidrag för småhusägare att söka hos länsstyrelsen.
Ett trettiotal sådana ansökningar har beviljats hittills i år av Länsstyrelsen i Östergötland. Ett tiotal väntar fortfarande på beslut.
Har ökat
- Tidigare hade vi bara 10-15 ansökningar om året så det har ökat. Och det kommer nog att fortsätta öka i och med att radonproblemet uppmärksammas mer och mer, säger Solbjörg Lundestad-Carlberg, bidragshandläggare vid länsstyrelsen.
Vid länsstyrelsen har det nya riktvärdet 200 becquerel varit gällande sedan första januari 2003.
Enligt beräkningar vid Karolinska Institutet orsakas ungefär 400 av de totalt 2 800 lungcancerfallen per år i Sverige av exponering för radon.
Riksdagen har fastställt ett miljömål som säger att radonhalten i landets alla skolor och förskolor ska vara lägre än 200 becquerel per kubikmeter luft år 2010. För bostäder gäller 2020 som sista datum.
Socialstyrelsen har därför ändrat sina riktvärden till riksdagens siffra. Tidigare gällde maxsiffran 400 becquerel per kubikmeter luft.
Radon luktar inte, syns inte och smakar ingenting. Det är bara genom att mäta inomhusluften som man kan ta reda på hur höga de halterna är i en fastighet. Mätningen görs under flera månaders tid och dessutom under vinterhalvåret för att ge en rättvis bedömning.
Nästan all mark innehåller radon som i sin tur kan ge upphov till förhöjda halter inomhus. Men viss mark har högre radonhalt än annan. Sedan avgör dessutom husets konstruktion hur hög radonhalten blir inomhus. Bra ventilation är bland annat viktigt. Andra radonkällor är byggnadsmaterial eller dricksvatten. Blåbetong användes under åren 1929 till 1975 och kan ge upphov till förhöjda radonhalter.
Den villaägare som behöver radonsanera sitt hus kan ansöka om bidrag från Länsstyrelsen. Bidraget är på max 15 000 kronor eller hälften av kostnaden. Kostnaden varierar stort beroende på var radonet kommer ifrån och vad som måste åtgärdas. Kommer de förhöjda värdena från markradon är det oftast lättare att åtgärda än radon från byggnadsmaterial. Vanliga åtgärder är en radonsug i grunden eller ett fungerande ventilationssystem.
Enligt Socialstyrelsen saneras just nu omkring 1 000 småhus i Sverige under ett år, vilket anses vara alldeles för få hus. Totalt kan mellan 380 000 och 480 000 bostäder ha för höga halter av radon idag. Ju längre tid man tillbringar i radonhus och ju högre halter man utsätts för, ju större är risken.
Källor: Socialstyrelsen, Länsstyrelsen i Östergötland och Norrköpings kommun