Kartläggningen är en del av den nationella polisoperationen Beta, där 300 män som potentiellt skulle kunna utsätta kvinnor för våld identifierats. I polisregion Öst, det vill säga Östergötlands, Sörmlands och Jönköpings län, rör det sig om ett 50-tal män.
– Vi har använt oss av vårt eget material som utredningar, förundersökningar, tips och annan underrättelseinformation, berättar Fredrik Magnusson, biträdande operativt ansvarig chef för Beta i Region Öst.
– I det materialet har vi tittat efter ett antal riskfaktorer, som kontrollerande beteende, psykisk ohälsa, missbruk, historik av våld och användning av strypvåld.
Männen kan vara både tidigare dömda och ostraffade. Syftet är att identifiera, och stoppa, de män som skulle kunna utöva våld mot sina partners. Ett nytt grepp för polisen, som tidigare arbetat mer med att skydda de som utsätts.
– Vad jag känner till har vi inte gjort en sådan analys på individnivå tidigare, säger Fredrik Magnusson.
– Det är ett oerhört viktigt arbete. Våld i nära relationer är ett stort identifierat samhällsproblem och det finns också ett väldigt stort mörkertal. Vi måste förebygga allvarliga brott, när kvinnor blir mördade eller allvarligt skadade av våld i sina nära relationer.
Första steget i polisoperation Beta var att kartlägga och identifiera de våldsbenägna männen. Det har tagit ungefär ett halvår. Nu när kartläggningen är klar, ska polisen börja arbeta med dem som de har identifierat.
– Nu kommer vi gå in och göra operativa åtgärder, exakt vad är beroende på individ, säger Fredrik Magnusson.
Kommer ni söka upp de här männen i deras hem?
– Ja, i vissa fall. Vi kommer hålla så kallade riskreducerande samtal med ett antal av de här männen. Det är en samtalsmetod vi inom polisen använder som handlar om att motivera till att söka hjälp för sitt beteende. De samtalen kan hållas i hemmet eller någon annanstans. Sedan kommer vi också samarbeta med andra samhällsaktörer.
Tror du det här kommer vara en framgångsrik metod?
– Ja, det tror jag. Sedan är det ju väldigt svårt att följa upp, det blir ju hypotetiskt vad som hade hänt om det inte hade genomförts. Men om vi lyckas förebygga några våldsbrott i nära relation är det värt det.
Kartläggningen av våldsbenägna män kommer fortsätta och metoden är sedan tänkt att övergå och implementeras i polisens ordinarie verksamhet.