Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya chockbeskedet för Norrköpingsbor

Han förlorade jobbet på Ericsson i Norrköping 1999 – och i går blev mardrömmen verklighet igen för Vilim Milotic, 52. Norrköpingsbon var en av drygt 450 som varslades från företaget i Katrineholm.

Fabriken i katrineholm läggs ned.

Fabriken i katrineholm läggs ned.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

norrköping2015-03-12 07:15

Ericssons dråpslag i går, 2200 jobb försvinner i Sverige, väckte obehagliga minnen hos många – särskilt de Norrköpingsbor som miste sina arbeten när Ingelsta-fabriken slutade tillverkade telefonväxlar 1999. Över 600 personer fick gå den gången och totalt blev nästan 2000 personer av med sina arbeten i Norrköping från det första varslet 1997. Sammanlagt har Ericsson gjort sig av med 32 000 arbetstillfällen om man räknar in onsdagens siffror.

– Ångesten återvänder nu när jag hör vad som hänt, berättar Inga-Lill Pettersson, 69, som när företaget la ned i Norrköping för 15 år sedan var metallklubbens ordförande och av Folklbladet fick beskedet att flera av de gamla arbetskamraterna nu får vara med om en ny smäll.

– Det var så jobbigt den gången att jag faktiskt än idag försöker att inte tänka på det för jag mådde så psykiskt dåligt. Det var framförallt behandlingen av oss anställda som var usel.

Med då var även Anki Högstedt, 49, som varslades redan 1997 men arbetade kvar på Ericsson till stängningen ett par år senare. I dag arbetar hon arbetsförmedlare på AF i Norrköping.

Anki fick ett trist samtal i går förmiddag – från sambon Vilim ”Ville” Milotic som haft arbete på Katrineholms-fabriken sedan nedläggningen i Norrköping.

– Han sa: Gå ut på aftonbladet.se och titta får du se. Det kändes tungt, säger hon.

Lilla Katrineholm, med drygt 30 000 invånare, drabbas mycket hårt efter chockbeskedet. Cirka 460 tjänster – 400 Ericssonanställda och 60 konsulter – försvinner därifrån.

– Jag tänker på hur många familjer i den lilla orten som drabbas av det här. Det måste kännas tungt, säger Anki Högstedt.

Ett antal av dem som arbetar i den sörmländska oren bor i Norrköping och pendlar dagligen.

– Det har säkert varit ett hundratal totalt de senaste åren, tror Inga-Lill Pettersson.

Ericssons vd Hans Vestberg säger att det framför allt ligger två skäl bakom de stora neddragningarna:

– Det finns egentligen två anledningar till det som sker i dag. Den ena är en strukturförändring inom produktion och forskning och utveckling (FoU). Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom FoU.

Näringsminister Mikael Damberg (S) fick information av Ericsson om varslen under tisdagskvällen.

– Jag har tillsatt en statssekreterargrupp från fem departement för att koordinera regeringskansliets arbete i den här frågan, för att ha kontakter med lokala och regionala aktörer och för att säkerställa att det finns handlingskraft i regeringskansliet, säger Damberg till TT.

Den största utmaningen, konstaterar Damberg, är hur Katrineholm ska komma fötter. Där försvinner verksamheten alltså helt. Neddragningarna berör även Stockholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona. Linköping blir av med 120 jobb.

Lena Micko, kommunstyrelsens ordförande i Linköping, är förvånad över beskedet.

– Ja, jag har visserligen uppfattat att hela koncernen genomför ett program med förändring och effektiviseringar. Men samtidigt har man gett besked om att man satsar och investerar långsiktigt i Linköping. Något som jag hoppas fortfarande gäller, säger hon till corren.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om