Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya burskap har delats ut

Tre Norrköpingshantverkare erhöll på måndagen burskap i Rådhuset ur kommunalrådet Lars Stjernkvists hand. Det är en tradition med rötterna i medeltiden som i Norrköping fortfarande lever vidare.

Mikael Kamsén, tvättmästare samt frisörmästarna Emma Björk och Jenna Larsson på plats i Rådsalen.

Mikael Kamsén, tvättmästare samt frisörmästarna Emma Björk och Jenna Larsson på plats i Rådsalen.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2018-12-10 15:59

I Rådhusets foajé har det strax innan halv två på måndagseftermiddagen samlats en smärre delegation tillhörande föreningen Hantverkande Borgerskapet. Här ska tre hantverkare erhålla burskap i Norrköping: frisörmästarna Emma Björk och Jenna Larsson samt tvättmästaren Mikael Kamsén.

– Föreningen fyller 180 år nästa år, berättar Claes Göran Åberg, ordförande i Hantverkande Borgerskapet, och tillägger att man idag har ungefär 130 medlemmar.

– Det är särskilt kul att kunna ge burskap till Emma och Jenna eftersom kvinnor inte kunnat erhålla burskap förrän 2014, då gick kommunen med på att även kvinnor ska räknas in.

Emma Björk och Jenna Larsson jobbar bägge på Studio Gamla Stan.

– Det var Claes Göran som tog kontakt med oss efter att vi fått våra mästarbrev i våras, berättar Emma Björk som gick ut frisörlinjen 2003 – Jenna i sin tur avslutade sin utbildning 2007.

– Efter utbildningen måste man ha jobbat minst sex år efter gesällbrevet – då får man mästarbrev och kan erhålla burskap. Det här känns väldigt trevligt.

Så är det dags att träda in i Rådsalen; Lars Stjernkvist inleder med att hylla traditionen med burskap med rötter ända från 1300-talet.

– Vi i Norrköping har förmågan att vårda traditioner som andra övergivit, jag tror att det är viktigt att ha en koppling till historien. Men det handlar inte bara om tradition: det är också viktigt att markera att hantverkare har en viktig roll i vårt samhälle, säger Lars Stjernkvist som därefter överlämnar burbreven till Norrköpings färskaste borgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!