Fritidsgården Strömvillan kan, trots tidigare uppgifter om motsatsen, komma att drivas i KFUM Norrköpings regi även efter sommaren.
Efter Folkbladets nyhet om en förestående skilsmässa diskuterades saken på utbildningsnämndens möte på onsdagseftermiddagen.
Ända sedan 1977 har KFUM sörjt för verksamheten i den ståtliga villan vid Motala ström men den 9 februari informerades man via ett brev från kommunen om att kontraktet inte kan förlängas efter den sista juni i år.
Något som KFUM:s ordförande Bengt Ydebäck reagerade starkt på:
– Det är förvånande att man först informerar oss om att verksamheten ska upphandlas och sedan lämnar annat besked i ett brev.
Utbildningsdirektören Sofie Lindén berättade i brevet att kommunen själva ämnar sköta driften av fritidsgården. Precis som man gör med övriga fritidsgårdar i kommunen.
Men beskedet till KFUM var inte förankrat hos den politiska ledningen.
Utbildningsnämnden lade till punkten om Strömvillan på dagordningen och på onsdagseftermiddagen berättade nämndens vice ordförande, Ola J Hedin (L) att politikerna vill vara med och fatta beslut i frågan.
– Vi tog inget beslut i dag men nämnden ger (här läser Hedin innantill): "I uppdrag till utbildningsnämndens presidium att snarast och med stöd av utbildningskontoret bereda framtida verksamhet i Strömvillan för fortsatt nämndbehandling".
Möjligen innebär detta att verksamheten trots allt kommer att upphandlas. Något som KFUM förberett sig på.
För personalen på Strömvillan väcks hopp om att kunna rädda verksamheten i Strömvillan.
– Det har varit rätt tufft. Förra veckan var det mest sorg och vi som chefer fick bemöta frågorna från personalen. Vi har själva fått informera vårdnadshavarna eftersom kommunen inte skickat ut någonting och ungdomarna har varit oroliga och undrat vad som ska hända, säger Lisa Larnemark Schultzberg, verksamhetschef.
Bengt Ydebäck, ordförande i KFUM Norrköping, var besviken över brevet från Sofie Lindén men efter onsdagens möte i utbildningsnämnden kan även han hoppas på en lycklig lösning för KFUM.
Enligt Ola J Hedin har inte utbildningskontorets tjänstemän gjort något fel.
– Men vi backar och tar ett omtag i och med det här. Vi politiker känner att vi vill engagera oss Strömvillan och jobba ett tag till med det.
Hedin berättar vidare att han uppskattar arbetet som KFUM Norrköping gör för stadens unga.
– Ja, vi gillar ju aktören (KFUM, vår anm.) I en eventuell upphandling kan vi naturligtvis inte favorisera någon men KFUM är i alla fall med i matchen.
Formellt har allt skötts enligt regelboken. Enligt lag var kommunen tvingad att säga upp avtalet som sträcker sig till den siste juni i år.
Samtidigt skulle det vara ett hårt slag för KFUM att förlora kontraktet på Strömvillan.
– Det skulle vara ett stort bakslag för oss, väldigt kännbart ekonomiskt och vi skulle behöva varsla personal. Men framför allt skulle det vara ett bakslag för alla ungdomar som ser Strömvillan som sitt andra hem, säger Bengt Ydebäck
Det är oklart vad som kommer att hända med de verksamheter KFUM bedriver i Folkparken.
– KFUM har avtal med Kultur- och Fritidskontoret och Samhällsbyggnadskontoret kring delar av Folkparken. Hur det ska se ut efter den här sommaren är någonting vi får återkomma till, säger utbildningsdirektören Sofie Lindén.