Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya åtgärder för att stärka äldreomsorgen

Det äldreomsorgslyft som regeringen vill genomföra kommer få positiva effekter i Norrköping. Det menar Olle Vikmång (S). "Det här är i linje med vad vi vill göra i Norrköping", säger han.

Anställda inom äldreomsorgen ska nu få betald utbildning på arbetstid.

Anställda inom äldreomsorgen ska nu få betald utbildning på arbetstid.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2020-05-12 15:59

Under tisdagen presenterade regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet nya åtgärder för att hantera coronasituationen inom äldreomsorgen.

Ett äldreomsorgslyft ska genomföras där anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas tillsvidareanställningar samt betald utbildning på arbetstid.

Allt för att öka antalet händer i vården och stärka kvaliteten.

– Det här är i linje med vad vi vill göra i Norrköping, nämligen att omvandla timanställningar till fasta tjänster och att stärka kompetensen hos våra medarbetare. Nu kan vi växla upp våra utbildningar för medarbetare och vård- och omsorgskontoret har fått uppdraget att ta fram en plan för det. Det säger Olle Vikmång (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.

Hälften av platserna i äldreomsorgslyftet ska kombinera yrkesstudier med svenska för invandrare eller svenska som andraspråk.

– Jag har goda erfarenheter av språksatsningar från Region Östergötland, säger Anita Jernberger (L), ledamot i vård- och omsorgsnämnden och tidigare regionråd. Vi vet hur viktigt det är med kommunikation för vårdkvalitet och trygghet. Språkinlärning i kombination med jobb är också en nyckel för integration och långsiktig försörjning.

Staten kommer att finansiera kostnaden för den tid den anställde är frånvarande på grund av studier. Satsningen omfattar 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!