Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tio ungdomar åtalas efter kravallerna i Navestad

Under torsdagen väcktes åtal mot ytterligare tio ungdomar som anklagas för brott i samband med påskhelgens upplopp i Norrköping. Men de är långtifrån de sista.

Fler personer åtalas nu för sin medverkan under upploppen i Navestad förra våren. Och ännu fler är att vänta, meddelar åklaramyndigheten.

Fler personer åtalas nu för sin medverkan under upploppen i Navestad förra våren. Och ännu fler är att vänta, meddelar åklaramyndigheten.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Norrköping2023-01-19 10:35

Brottsrubriceringarna gäller bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet på påskdagen där oroligheter uppstod i stadsdelen Navestad. 

Samtliga åtalade var mellan 15 och 17 år vid händelsen. Två av dem åtalas även för grovt våld mot tjänsteman.

– I likhet med våra tidigare åtal så är vår främsta bevisning ett omfattande filmmaterial som vi menar tydligt visar hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot poliser som utsattes för stor fara genom de åtalades hänsynslösa agerande, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt som är förundersökningsledare.

Det finns numera ett lagkrav på att utredningar med misstänkta brottslingar under 18 år ska "hanteras skyndsamt".

– Två av de åtalade hade nyss fyllt 15 år i påskas. Vid fällande dom kommer jag yrka på någon slags ungdomspåföljd, ungdomsvård eller ungdomsövervakning, fortsätter Ramstedt.

Detta är det tredje åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare åtal mot minst tio misstänkta personer som har fyllt 18 år och som deltagit i påskupploppet i Norrköping bedöms väckas senare under våren.

– Det är av yttersta vikt att ungdomsbrottslighet utreds skyndsamt. Det sänder signaler till ungdomar och samhället i övrigt om att det är förkastligt oavsett ålder, att hindra myndigheter i deras myndighetsutövning och att inte respektera våra demokratiska spelregler. Jag blev ledsen och bedrövad när jag såg hur vuxna människor sida vid sida med ungdomar försvårade blåljuspersonalens arbete med att upprätthålla ordning och släcka bränder, säger poliskommissarie Jan Staaf.

Enligt Jan Staaf finns det fortfarande mycket utredningsmaterial att gå igenom.

– Ja, det kommer dessvärre att dröja innan vi kan sätta punkt för det här. 

Thomas Ramstedt är inne på samma spår.

– Efter det här åtalet finns det ett 20-tal namn som polisen jobbar med. Men det tillkommer nya hela tiden. 

Kan personer som begått brott de här dagarna undvika straff på grund av bristande resurser från polisens sida?

– Nej, kan polisen se att ett brott begåtts och kan identifiera personen kommer vi absolut att gå vidare, klargör Ramstedt.

Huvuddelen av de misstänkta är män mellan 18 och 25 år.

– Ja, det är nästan inga kvinnor som deltagit vad vi har sett. Det finns några tjejer som man ser agerar men få som varit aktiva.

Datum för huvudförhandlingen är inte fastställda. 

Karta: Ringdansen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!