I en fiktiv promenad i området 2035, som beskrivs i Stadsbyggnadsvisionen Sylten, är området stadens mest vitala stadsdel. Syltenberget sjuder av aktiviteter för ung och gammal och Bråvallaverket har förvandlats till Kulturverket, med restaurang, bar, spa och hotell i toppen. Enligt visionen ska stadsdelen bland annat innehålla bostäder, handel, företag, kultur och skola. Samhällsbyggnadskontoret har arbetat fram visionen som ska upp till godkännande på nästa möte med samhällsbyggnadsnämnden.
Området det handlar om är 70 hektar stort, och sträcker sig mellan Motala ström och Lindövägen i nord-sydlig riktning och Östra promenaden och den kommande Johannisborgslänken i öst-västlig riktning. Inom området finns Syltenberget som i mitten av 1800-talet anlades som utflyktsplats och fritidsområde med Djurgården som förebild. Sommaren 1906 genomfördes Konst- och industriutställningen där, med omkring 350 000 besökare. Fem år efter utställningen etablerades kommunens växthus där och de finns kvar än idag. Även om kommunen utökat skötseln i området finns mycket potential att utveckla där. Planen är att det fortsatt ska vara ett grönområde.
– Det var troligtvis varit väldigt fint med trädgårdarna som fanns där från 1850-talet och fram till cirka 1900. Det har också funnits en restaurang och ett utsiktstorn och växthusen har varit en plats man kunnat besöka. Så vi vill förstärka området genom att använda historien, säger Martin Heidesjö.
De villor som står kvar är av stor vikt att bevara och den kommunägda Bergsvillan som idagläget står tom är tanken att renovera.
– Det är ett bra läge för en publik verksamhet, som kafé, galleri, ateljé eller liknande. Något som passar i en stadsdelspark och som berikar området.
Nya bostäder är inte fokus i förändringsarbetet, och att Freudenbergs anrika Wettex-fabrik ligger i området kommer att påverka möjligheterna att bygga bostäder där. Vid tillverkningsprocessen används koldisulfid, som är en giftig och brandfarlig vätska.
– Ur risksynpunkt är det mycket bättre idag än för fem år sen. Sen kan ju verksamheten i sig lukta, och så är det flera verksamheter runt om som kan skapa en del buller. Så det är inte precis intill Freudenbergs som vi planerar att bygga bostäder utan det blir framförallt utmed Motala ström och runt om Syltenberget, säger Martin Heidesjö.
Anser du att de kan vara kvar i området trots planerna?
– Ja, det beror ju på hur mycket man förändrar. Men målet är att man ska kunna kombinera olika verksamheter och funktioner med att göra om i området.
Tidsplanen för förändringen utgår från översiktsplanen och målet är att det ska vara klart år 2035. Martin Heidesjö är dock tveksam till om det kommer att vara klart då. Det är ett stort område som går att jämföra med Industrilandskapet.
– Där har förändringen pågått från 90-talet och fram till nu kan man säga. Det är 30 år ungefär. Så det är bra att låta det ta tid.
Många är nog intresserade av att Syltenberget ska bli mera tillgängligt, är det något ni kan starta med?
– Ja, Syltenberget är ett område där man kan göra successiva förändringar. Det finns ju där och mycket är redan jättefint. Det kan handla om att man gör entréerna bättre till att börja med till exempel.