Frågan om ny dragning till Ljura är självfallet den mindre av de två. Ambitionen är där, att förstudien ska bli klar under året.
Spårvägen skulle bli den nya, snabba förbindelsen till Hageby-Navestad. Då passar det inte särskilt bra med omvägen via Trozelligatan. Den vill man nu bli av med.
Ny sträckningNy rakare sträckning från Söder Tull blir då via Kristinaplatsen och Hagebygatan. Så måste början bli. Men var ska spårvägen vika av från Hagebygatan, med sikte på Ljura?
– Korsningen med Albrektsvägen är troligen för trång för att man ska kunna få in en spårkurva där. I stället måste man snedda över någon kant av Vasaparken, säger verksamhetsutvecklaren Martin Schmidt.
Två huvudalternativ finns då, och det är ömse sidor av Fridtunatäppans förskola.
Drar man spårvägen norr om denna, åt stan till, måste man ta en större bit av Vasaparken i anspråk. Och söder om, då blir det mellan förskolan och bostadshusen som sedan tar vid längs Hagebygatan.
Olika varianter– Det där är huvudalternativen, sedan finns också lite olika varianter inom alternativen. Antingen drar man spårvägen lite rakare, eller också bygger man in en dubbel s-kurva nånstans. Och sedan får det förstås inte kosta skjortan, säger Martin Schmidt.
Även för dragningen längs Hagebygatan finns alternativ att titta på, med anledning av biltrafiken. Onödiga förseningar för spårvagnarna måste undvikas.
Detta om det mindre av de båda projekten. Spårväg till Vilbergen måste däremot vara ett minst lika omfattande projekt som utbyggnaden till Navestad. Men tankarna finns, och mark har reserverats.
Varje hållplatsSom underlag för den förstudien ska passagerarsiffror tas fram. Vilka förändringar i resandet blev det, när busstrafiken till Hageby-Navestad ersattes med spårväg?
– Vi vill jämföra antalet påstigande hållplats för hållplats. Visar det sig att resandet ökat, är det givetvis ett argument i beslutsprocessen, säger Martin Schmidt.
Här måste spårvägsprojektet länkas samman med de stora planer, som nu smids för Norra Vrinnevi. Alltså de idag glest bebyggda, och föga stadsmässiga, arealerna längs Gamla Övägen förbi Ektorp och Vrinnevi.
– Där måste vi samköra med stadsbyggnadskontoret, och med Vrinnevisjukhuset också. Den förstudien kan nog dra ut över hela nästa år, säger Martin Schmidt.