Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny satsning på unga – 7 miljoner: "Otroligt viktigt"

Sju miljoner kronor extra ska gå till att stötta ungdomar mellan 16 och 20 år som varken går på gymnasiet eller arbetar.

Under tisdagen presenterade Kvartetten en ny satsning på sju miljoner kronor som ska gå till de drygt 1000 ungdomar mellan 16 och 20 år i Norrköpings Kommun som varken arbetar eller jobbar. På bilden: Kikki Liljeblad (S) och Ola J Hedin (L).

Under tisdagen presenterade Kvartetten en ny satsning på sju miljoner kronor som ska gå till de drygt 1000 ungdomar mellan 16 och 20 år i Norrköpings Kommun som varken arbetar eller jobbar. På bilden: Kikki Liljeblad (S) och Ola J Hedin (L).

Foto: Simon Billemar

Norrköping2022-04-01 11:00

I Norrköpings kommun rör det sig om drygt 1 000 ungdomar, eller 15 % av befolkningen i åldern 16-20 år, som varken jobbar eller går i skolan.

– Det är jättemycket. Det är alldeles för många, förstås, säger Kikki Liljeblad (S).

Under tisdagen presenterade Kvartetten därför en ny satsning: Sju miljoner kronor extra till utbildningsnämnden. Pengarna kommer från arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens försörjningsstödsöverskott. Bidraget ska gå till att anställa mer personal, samt individuella insatser till ungdomarna, exempelvis truckkort, arbetsträning eller anpassad utbildning.

Jämfört med andra kommuner i Sverige med jämförbar befolkningsmängd är Norrköpings siffra hög. Både Linköping och Jönköping ligger på omkring 12 %, Örebro på under 10 %.

Flera orsaker kan ligga bakom: Norrköping har låg bemanning som jobbar med gruppen. Bara 2,5 heltidstjänster, att jämföra med Jönköpings 7,25. Dessutom har andra kommuner fler professioner på området.

– Sedan har vi varit duktiga på flyktingmottagande. Många har kommit till Sverige och Norrköping vid 15 års ålder och inte hunnit plugga ifatt svenskan innan det varit dags för gymnasiet, säger Ola J Hedin (L).

– Varför ungdomar hamnar i den här situationen är väldigt individuellt. För vissa handlar det bara om att klassrumssituationen inte fungerar, att man behöver en mer personlig och direkt dialog med sin lärare, säger Kikki Liljeblad.

Exakt hur många nya anställningar det rör sig om är i dagsläget oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!