NORRKÖPING
Varje tisdagseftermiddag erbjuder Stadsbiblioteket nu läxhjälpför gymnasister och vuxenstuderande.
Inte minst är det Komvux, som man riktat in sig på.
Frivilligcentralen tillhandahåller hjälparna, och så samlas man då i Norrköpingsrummet. Enligt Stadsbibliotekets Håkan Blomqvist har det gått över förväntan att rekrytera hjälpare. Framför allt är det pensionärer och studenter, som ställer upp.
- De tycker det är roligt, och de säger att de lär sig så mycket själva.
Går att ordna
Läxhjälp handlar det alltså i första hand om. Men om någon exempelvis skulle behöva hjälp med någon blankett, så går det ju också att ordna.
Som Håkan Blomqvist påpekar är biblioteket en så naturlig plats för integration och mångfald. Språkcaféet i Café Swartz, för den som vill träna sin svenska, har också blivit en framgång.
Notabelt är, att det numera är lika många kvinnor som män, som söker sig dit. Det tyder ju på, att vistelsen i Sverige haft sin inverkan.
Från Thailand
När vi tittar in i Norrköpingsrummet denna tisdag är det tre invandrarkvinnor, som får sin läxhjälp. Två av dem är thailändskor, som behöver hjälp till sin Svenska för invandrare, sfi.
Kamonwan Ayi får hjälp av Theres Farcher, lärare på Jasminskolan. Det är inga lätta saker som de håller på med, som till exempel nyhetsbrevet om Håkan Juholts avgång.
Theres förklarar vad krismöte är, vad det innebär att Juholt meddelade sin avgång och vad det betyder att han tagit emot för mycket i hyresbidrag.
Och Kamonwan, hon slår emellanåt i sitt lexikon. Vad blir till exempel högsta ledningen på thailändska?
Svenska svårt
Under tiden hålls Ronja Davidsson Sjöberg och Chulina Suanse med samma sak. Ronja förklarar vad tappat förtroende är. Och Chulina säger, att svenska är svårt.
Ronja pluggar på universitets förskollärarutbildning. Hon tycker det här med läxhjälpen är kul, och att det också är ett sätt för henne att få praktisk träning i pedagogik.
Det finns planer på att så småningom utveckla den här läxhjälpen till att omfatta även grundskolans årskurser 4-9. Också där bör det ju finnas behov av hjälp med hemläxan.
Jan Nordström
jan.nordstrom@folkbladet.se
011-200 452