Totalt har regeringen beslutat om en jobbsatsning riktad mot unga på totalt 200 miljoner kronor. Av dessa får Norrköping 2,9 miljoner.
– Nu gör vi det här till verklighet genom att ta fram arbetsplatser inom kommunen. Planen är att ungdomarna ska börja jobba i september och fyra månader framåt. Det ska ge dem en möjlighet att fundera på om det här är något de kan tänka sig att göra i framtiden. Det kan bli våra framtida kollegor någonstans, säger arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör Pernilla Thott Ljung.
Enligt det kommunala aktivitetsansvaret är kommunerna skyldiga att erbjuda insatser till ungdomar under 20 år som inte studerar i gymnasieskolan eller går någon motsvarande utbildning. Redan idag görs mycket genom individuella lösningar för den här gruppen, men det här blir ytterligare ett verktyg i verktygslådan.
– Jag ser det som att vi investerar i de här ungdomarna. Det är första steget till ett riktigt jobb. Att få jobba i fyra månader på heltid gör att de får känna på hur det är att jobba och framför allt ge dem en otroligt viktig erfarenhet, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), arbetsmarknad- och vuxenutbildningsnämndens ordförande.
De jobb som är aktuella är främst inom vård och omsorg, men även inom förskolan och på kostenheten exempelvis.
– Vi som nämnd kommer dessutom avsätta 1,5 miljoner till för att kunna bredda satsningen så att vi även kan erbjuda jobb i de kommunala bolagen.
Inklusive de pengarna räknar de med att kunna erbjuda lite drygt 30 ungdomar mellan 17 och 19 år jobb under hösten. Men det finns fler ungdomar än så som varken pluggar eller jobbar i kommunen.
Hur väljer ni ut vilka som ska få den här chansen?
– Det riktar sig till dem som vi har kontakt med genom det kommunala aktivitetsansvaret och främst mot de i socioekonomiskt utsatta familjer. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret och utbildningskontoret jobbar nu tillsammans för att hitta de som vi tror skulle matcha ett jobb och skulle tycka det var roligt, säger Pernilla Thott Ljung.
Förhoppningen är att ungdomarna ska få mersmak för yrket och vilja återuppta eller hoppa på nya studier efter de fyra månaderna.
– Det handlar också om att få rutiner, att gå upp på morgonen. Det finns de som inte har några förebilder som gör det, säger Kikki Liljeblad (S), utbildningsnämndens ordförande.