Redan under 2023 bedöms kommunerna gå back flera miljarder. Anledningen är effekter av pandemin, kriget i Ukraina och en stigande inflation.
Vi ringer upp Olle Vikmång (S), ordförande i kommunstyrelsen.
Är Norrköpings framtid lika dyster som rapporten säger?
– Det är lite tidigt att säga något om det. Vi sitter mitt uppe i budgetarbetet inför nästa år, så vi kommer återkomma inom de närmsta veckorna med budgetförslag för 2023 och framåt. Men jag kan bekräfta bilden som ges i rapporten. Den ekonomiska situationen kommer bli tuffare.
I år har Norrköping ett överskott på 562 miljoner kronor från 2021, som bland annat har tänkts läggas på nya välfärdspaket. Kommer man behöva tänka om där nu?
– Vi har redan planerat att spara 200 miljoner kronor av det överskottet för framtiden. Det har varit viktigt för oss att lägga undan eftersom vi förstått att det skulle bli tuffare framöver. Så gällande de planerade välfärdspaketen kommer ingen förändring ske med anledning av den nya rapporten.
Att kommunen de senaste åren kunnat sätta undan pengar från överskott i en så kallad resultatutjämningsfond är en viktig skillnad mellan dagens situation och exempelvis finanskrisen 2008, menar Olle Vikmång.
– Om det blir en kraftig nedgång i ekonomin behöver vi inte dra i handbromsen för att tokspara, utan vi har resurser att använda oss av. De reserverna hade vi inte 2008, då vi fick panikspara på ett annat sätt.
Rapporten spår även ett stort underskott på personal, framförallt inom vård och omsorg. En anledning är att den äldre befolkningen växer snabbare än den arbetsföra.
Vad kommer Norrköping göra för att mildra personalbristen?
– Att vi kommer behöva göra något är klart, men vad vi konkret kommer göra får vi återkomma med när vi är färdiga med budgetarbetet, säger Olle Vikmång.
Så här säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner, i ett pressmeddelande:
– Vi förväntar oss en kraftig försämring av kommuners och regioners resultat redan under 2023 till följd av den ökade inflationen, som också är ett starkt bidragande skäl till ökade pensionskostnader. Totalt sett beräknar vi att underskottet landar på cirka tre miljarder kronor.
Hela rapporten går att läsa här.