Ny primärvårdschef sökes
FINSPÅNGPrimärvården kommer fortfarande att anlita hyrläkare, jämsides med att processen med att bemanna läkartjänsterna fortsätter.Lars Elffors, tf primärvårdschef i Finspång slutade sitt uppdrag i lördags.-Personalen sliter hårt och är oerhört kompetent, säger han.När det gäller efterträdare till honom själv finns det två intressanta namn
Flera läkare på vårdcentralen hade sagt upp sig, chefen Jan-Erik Krig avsattes för att sedan säga upp sin tjänst, allmänheten var oroad, landstingspolitiker kom till Finspång för att svara på frågor.
-Allt det där hände innan jag kom hit, säger Lars Elffors.
- Jag var inte intresserad av det. Jag undvek till att börja med ens att läsa tidningsklipp om allt detta.
<b>Förändra</b>
Lars Elffors uppdrag var att leda arbetet med skapa förutsättningar för att rekrytera läkare till vårdcentralen i Finspång. En viktig del av detta var att titta på organisationen och förändra den.
- Både folk i allmänhet och doktorer är ointresserade av organisationen i sig. Det de vill är att vården ska fungera bra. Organisationen är underordnad verksamheten, som i sin tur är underordnat uppdraget som ges av landstingspolitikerna. Detta uppdrag bör utgå från det behov som finns. Ofta är tyvärr uppdraget dåligt formulerat.
<b>"Gjorde rätt"</b>
I och med att Lars Elffors uppdrag rörde sig kring organisationen, kom han delvis att ta ställning i den konflikt som fanns just kring organisationen även om inte detta var huvudsyftet.
- När sjukhuschef Ann Charlotte Kjellander ansåg att det fanns brister i ledarskapet inom primärvården hade hon rätt. Vården var ineffektiv och lågproduktiv. Resultatet var för litet och kostnaderna för höga. Detta betyder inte att folk arbetade för litet. Det är absolut inte det jag säger. De arbetade om sjutton och har hög kompetens. Problemet var organisatoriskt, en ledningsfråga.
<b>Till hösten</b>
Lars Elffors anser att det finns två huvudorsaker till svårigheten att rekrytera till Finspång: det geografiska läget och turbulensen inom vården som gjort att läkare drar öronen åt sig.
Ju fler tjänster som besätts med ordinarie läkare, desto lättare går övrig rekrytering.
- Som det verkade när jag lämnade Finspång, kan det finnas fyra eller fem ordinarie läkare under hösten. Samtidigt förs det diskussioner med en del av de avhoppade läkarna om att återkomma. Inte alla, inte ens merparten, men en del.
Eftersom antalet läkartjänster vid vårdcentralen är tolv, innebär det alltså att en hel del läkare fortfarande kommer att hyras in.
Det rör sig om åtta hyrläkartjänster besatta av läkare som går på åttaveckorsscheman Det är fler läkare än åtta, men det är samma personer som återkommer. Lösningen kallas stafetter och löper kontinuerligt.
- Stafetterna kan avvecklas gradvis, varefter primärvården får fler tjänster besatta. De första rekryteringarna är svårast.
<b>Efterträdare</b>
Ombedd att se en bit in framtiden gör Lars Elffors bedömningen att det år 2002 kan finnas sju eller åtta ordinarie primärvårdsläkare.
Eftersom han själv slutar sitt tidsbegränsade uppdrag, som först planerades till sex månader men som senare förlängdes, är också rekrytering för honom själv aktuell.
-Jag vet att det finns två kapabla, intresserade personer som intervjuats, men jag är inte med i den processen.
<b>"Stort civilkurage"</b>
Innan ny chef är utsedd kommer ledningsgruppen för HSiF att sköta primärvårdschefens uppgifter. Där ingår sjukhuschefen, chefläkaren på lasarettet, ekonomichefen med flera.
- Dessutom finns starka delenhetschefer som kan föra arbetet vidare, Jag är trygg för att det kommer att föras vidare, säger Lars Elffors.
Slutligen ger han en eloge till sjukhuschefen, som blev ansatt från många håll den oroliga våren 2000.
- Lotta Kjellander handlade på ett väldigt imponerande sätt. Hon visade stort civilkurage när hon aldrig lämnade ut någon ur personalen, trots att hon blev illa ansatt många gånger. Hon tog ansvaret, hon vågade vara chef.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!