Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny polisammunition säkrare vid vådaskott

NORRKÖPING
Polisen får ny ammunition som ska göra mindre skada.
- Den är mycket säkrare för omgivningen, säger Tommy Palmgren, Östgötapolisens huvudinstruktör på vapen.
Men ammunitionsbytet får kritik.

Dennis Holmström, yttre polisbefäl i Norrköping, visar den nya ammunitionen.  – Den har en helt annan säkerhetsnivå än vår tidigare ammunition och det är bra både för oss polismän och tredje man, säger Dennis Holmström.
FOTO: JANNE FORSBY

Dennis Holmström, yttre polisbefäl i Norrköping, visar den nya ammunitionen. – Den har en helt annan säkerhetsnivå än vår tidigare ammunition och det är bra både för oss polismän och tredje man, säger Dennis Holmström. FOTO: JANNE FORSBY

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-09-11 06:00
Den nya ammunitionen har en kula som bromsas upp kraftigt när den går igenom till exempel en människokropp eller en vägg. Problemet med den gamla kulan var att den inte bromsades upp tillräckligt.
- Den gamla tjänsteammunitionen hade restenergi efter att ha gått igenom mjukdelar, säger Tommy Palmgren.
Han nämner händelserna i Malexander som exempel. Rånaren Andreas Axelsson blev genomskjuten av tre kulor, men de gick rakt igenom buken.
- Det skedde på en ganska öde plats, men om vi fått en sådan skjutsituation på Stora torget med folk bakom, då behöver man inte ha så mycket fantasi för att föreställa sig vad som kunde hänt. Den gamla ammunitionen kunde gått igenom en och en halv människa till.
Dennis Holmström, yttre polisbefäl i Norrköping, tycker att den nya ammunitionen även ger en ökad trygghet för polismännen.
- Om kulan går igenom en kropp kan den vid inomhusskjutning, till exempel i en trappuppgång, studsa mot en vägg och i värsta fall tillbaka mot oss, säger han.

<b>Gör större skada</b>
Men valet av ny ammunition kritiseras. Alice Åström (v), andre vice ordförande i riksdagens justitieutskott, anser att den nya kulan gör för stor skada på den som träffas.
- Det vore bättre om kraften lades på att ta fram mindre farligare alternativa vapen, samt att polisen övade mer så att det inte ska ske några vådaskjutningr. Faktum är att vådaskjutningar inte varit ett problem i verkliga livet, varför skulle det vara det nu?, säger hon till TT.
Tommy Palmgren medger att ammunitionen ger en ökad mängd av skadad vävnad, sårkanalen med den nya ammunitionen blir 12 millimeter jämfört med tidigare 9. Men han betonar att den nya ammunitionen int har en kraftig splittingseffekt i kroppen.

<b>Liten skillnad</b>
Bromsningseffekten beror på att patronen expanderar i vävnaden, men kulans blykärna är elektrokemiskt bunden till manteln, vilket minskar risken för att manteln skjuts från kärnan.
- Skillnaden är inte så stor skottskademässigt. Skottet ska ge en punkteringsskada som ger en utblödningseffekt och blodtrycksfall så att personen faller till marken. Det är mer betydelsefullt var skottet träffar. Elden ska riktas mot benen om det inte är akut nödvärn, säger han.

<b>Bra skjutkunskaper</b>
Han tycker att Östgötapolisen ligger på en bra nivå i skjutproven, men däremot håller han med om att det behövs mindre farliga alternativa vapen.
- Det är rätt att det behövs andra alternativ, eftersom skjutvapen är en yttersta utväg som det måste gått väldigt långt innan man använder, säger han.
Tomy Palmgren ser positivt på att det pågår ett stort försök med pepparspray hos bland annat rejvkommisionen i Stockholm och piketpolisen i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Den 1 november ska ammunitionsbytet vara genomfört i hela landet. Men alla poliser i länets yttre tjänst har redan bytt ammunition. Den gamla ammunitionen kommer att samlas in och användas i utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om