Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny plan för kulturen – efter tio år utan styrdokument

Kultur- och fritidskontoret arbetar med att ta fram en ny plan för kultur, ett kulturpolitiskt inriktningsdokument, för Norrköping. Det har inte funnits något sådant på tio år.

"Jag tror att kulturen är avgörande för att vi ska vara en stark stad, en trygg stad, en stolt stad", säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör i Norrköping.

"Jag tror att kulturen är avgörande för att vi ska vara en stark stad, en trygg stad, en stolt stad", säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör i Norrköping.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2021-05-25 16:00

Kultur- och fritidskontoret ansvarar för bredden i den lokala kulturen, och jobbar även med de professionella kulturskaparna genom stöd till kulturlivet. När det gäller institutionerna ligger det på kommunstyrelsenivå. Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör, har en samordnade roll, som spindeln i nätet.

När hon skulle följa upp den regionala kulturplanen och se hur det såg ut på kommunal nivå, vad det fanns för styrdokument för kulturen i Norrköping, insåg hon att det inte fanns något. Det senaste kulturpolitiska programmet sträckte sig från 2007 till 2010.

Hur ser färdvägen ut nu? Åt vilket håll vill politikerna i Norrköping gå? För det behövs en ny plan. Maria Modig menar att 50 procent av arbetet nu handlar om att få i gång kulturen efter pandemin. Kulturfrågorna måste upp på agendan.

– Den stolta kulturstaden Norrköping – vi måste göra en återstart. Jag tror att det är viktigt att vi kraftsamlar för det allihop, säger Maria Modig.

Modig fick klartecken i kulturberedningen under kommunstyrelsen för att ta fram ett inriktningsdokument som ska genomsyra alla kontor och bolag. I arbetet vill man ha dialog med kulturaktörer och kulturella samt kreativa näringar. 

Det sker genom digitala workshops nu i maj och juni, med olika teman: musik, dans, teater, hemslöjd och design, arkiv, kulturarv och kulturmiljö, bibliotek, film, och bild och form. Kultur- och fritidskontoret vill ha svar på två frågor: "Vad krävs för att åstadkomma en positiv utveckling inom kulturen de närmaste fem åren?" och "Hur får vi den kulturella själen i Norrköping att fortsätta lysa starkt?"

Det senaste året har det tagits beslut i olika instanser i kommunen som ha berört kulturen, men som inte legat under kultur- och fritidsnämnden. Skolmuseet, Kronan, Konstforum och skulpturparken är exempel på det. Kan det här dokumentet göra att man får en bättre helhetssyn framöver?

– Det skulle jag vilja säga är en förhoppning. Jag tror att det är viktigt att förstå att att bygga ett gott samhälle kräver många olika ingredienser, många olika delar. Vi behöver ha en bra skola och bra omsorg – men vi behöver också ha ett bra kultur- och fritidsliv. Jag vill även lägga in idrotten i den frågan, säger Maria Modig.

Sommaren 2022 ska den nya planen för kultur antas av kommunfullmäktige. Framöver kommer även en plan för idrotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!